ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pensionarii vor avea posibilitatea să vizioneze gratis spectacolele de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

13:04 | 14.12.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Începând de astăzi şi până la 15 ianuarie 2018, nepoții și copiii sunt îndemnați să-și invite bunicii şi părinţii la teatru. Proiectul „Vino cu bunicii la teatru” a fost lansat astăzi la Chişinău de Programul social „60 plus” în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Astfel, timp de o lună, la fiecare bilet cumpărat la spectacolele teatrului sus-numit, vizitatorii vor primi unul gratuit, la prezentarea legitimației de pensionar a unuia dintre bunici sau părinți care au peste 60 de ani, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferinţe de presă, directorul Programului social „60 plus”, Anastasia Primov, a menţionat că această campanie face parte dintr-un proiect mai amplu, destinat pentru trei generaţii - nepoţi, părinţi şi bunici, care are drept scop de a încuraja persoanele cu vârsta de peste 60 de ani să-și pună în valoare experiența și cunoștințele pentru a duce un mod de viață activ.

Potrivit sursei citate, în cadrul Programului a fost lansată și platforma online 60plus.md. Site-ul conține proiecte foto și video, articole, interviuri, reportaje și analize pe diferite teme de interes atât pentru vârstnici, cât și pentru nepoții și copiii acestora. În acelaşi timp, angajatorii sunt îndemnați să expedieze oferte de muncă pentru persoanele de peste 60 de ani, care vor fi plasate pe site. De asemenea, ONG-urile sunt îndemnate să expedieze oferte pentru voluntariat, pe care ar putea să-l facă această categorie de vârstă.

„Avem în ţară peste 615 mii de persoane care au trecut de vârsta de 60 de ani şi noi trebuie să le acordăm un ajutor în comunicare şi implicare în diverse activităţi”, a specificat Anastasia Primov.

Solicitat de MOLDPRES, directorul general al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a afirmat că acest proiect este binevenit şi poate fi destul de eficient. „Noi nu ducem lipsă de spectatori. Dar, acest proiect este salutabil, deoarece prin intermediul lui va exista o comunicare între generaţii. Avem spectacole bune pe care le propunem pentru ei: „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, „Cântec de leagăn pentru bunici” de Dumitru Matcovschi, "Casa Mare" de Ion Druţă ş.a. Sper că va fi o experienţă bună pentru toţi”, a subliniat Petru Hadârcă.

La rândul său, lectorul universitar Tamara Berzoi, fost crainic la Radioteleviziunea Naţională, a accentuat că  Programul social „60 plus” este un proiect extraordinar. „Am mulţi prieteni care erau în afara oricăror activităţi. Aici te mobilizezi şi uiţi de vârsta pe care o ai”, a spus Tamara Berzoi.    

Cheltuielile pentru cele 400 de bilete la spectacol, oferite gratuit, sunt acoperite de către o companie farmaceutică. Programul social „60 plus” este implementat cu suportul financiar acordat de către Departamentul de Stat al SUA.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17009746

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!