ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mii de persoane au adus în ultimele zile omagiu Regelui Mihai I

15:30 | 15.12.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Mii de persoane au adus pe parcursul zilelor trecute un ultim omagiu Regelui Mihai al României. Mulţimea a venit la catafalcul monarhului cu flori albe, iar Familia Regală a prelungit accesului doritorilor la Palatul Regal, unde a fost depus sicriul, transmite MOLDPRES cu referire la Agenția de presă Mediafax.

În cursul nopţii de joi spre vineri, mii de oamenii din diferite județe ale României, dar şi din Republica Moldova au venit să-i aducă un ultim omagiu Majestăţii Sale. Rândul era atât de impresionant, încât Familia Regală a decis ca cei care au dorit să îşi ia rămas bun de la Regele Mihai să aibă acces toată noaptea în Palatul Regal, deşi iniţial programul era până la ora 22.00.

Oamenii au împodobit cu trandafiri, lalele, crini sau crizanteme albe întreg gardul Palatului Regal şi mii de candele au fost aprinse. Doar în decursul zilei de joi, au fost umplute paginile a trei cărţi de condoleanţe.

Și la Chișinău oamenii s-au perindat pe la Ambasada României pentru a aprinde o lumânare și a lăsa mesaje de adio în Cartea de condoleanțe.

România a decretat zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, drept Zile de doliu naţional. În același timp, Președintele Republicii Moldova a ignorat demersul speakerului Parlamentului, Andrian Candu, privind declararea zilei de 16 decembrie drept zi de doliu național în Republica Moldova.

La funeraliile monarhului şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai Familiilor Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. De asemenea, vor fi reprezentate  şi Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

Regele Mihai I a încetat din viață la 5 decembrie curent, la reședința privată din Elveția, fiind răpus de leucemie. Sicriul monarhului a ajuns în România la 13 decembrie cu un avion militar şi a fost transportat cu maşina la Castelul Peleş, unde oficiali din întreaga lume, inclusiv de la Chişinău şi-au putut lua rămas bun. Ulterior, corpul neînsufleţit al Regelui a fost dus către Sala Tronului din Palatul Regal de la Bucureşti, unde va rămâne până sâmbătă când va fi înmormântat la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş, alături de soţia sa.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan) 

img17009792

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!