ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noile inițiative ale societății civile din R. Moldova: Comitetul Coordonator Deschis de educație în drepturile omului

14:28 | 29.12.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. La 26 decembrie 2017 în Chișinău, Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii Tinere a organizat ședința Comitetului coordonator deschis de educație în domeniul drepturilor omului, format din reprezentanții ONG-urilor din R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și Gagauz-Yeri, apărători ai drepturilor omului, profesori, persoane ce au un impact semnificativ asupra promovării și protecției drepturilor omului: reprezentanți ai societății civile.

Evenimentul este finanțat de Uniunea Europeană și Fondul Canadian pentru Inițiative Locale.

La început, cu un discurs de bun venit participanților, s-a adresat Ecaterina Grosu, director executiv al Centrului pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii. Ea a remarcat importanța cunoașterii drepturilor omului pentru societatea modernă, menționând factorul schimbului de cunoștințe cu vecinii noștri – având scopul de a beneficia  de experiența lor în țara noastră.

Pe parcursul ședinței, membrii Comitetului au discutat despre activitatea intra-școală și metodele de promovare a inițiativelor intra-școlare în domeniul drepturilor omului, au împărtășit experiența lor în pregătirea pentru sărbătorile de iarnă și organizarea sărbătorilor de Crăciun și a Anului Nou în școli și ONG-uri, au discutat despre metode de petrecere a sărbătorilor întru promovarea drepturilor omului. Dorin Lozovan a discutat cu participanții despre problemele conștiinței etnice a populației Republicii Moldova.

De menționat faptul că aceasta este deja a treia ședință a Comitetului Coordonator Deschis pentru educație pentru drepturile omului din acest an, care a fost creat pentru schimb de experiență și educație în domeniul drepturilor omului în rândul ONG-urilor, apărătorilor drepturilor omului, profesorilor ș.a.

Pe data de 14 noiembrie 2017, a avut loc prima ședință a Comitetului coordonator deschis de educație pentru drepturile omului la Chișinău, și pe 24 noiembrie 2017 s-a desfășurat cea de-a doua ședință a comitetului la Tiraspol.

În cadrul ședinței din 26 decembrie 2017, participanții au discutat pe scurt despre prezentarea în cadrul primei ședințe a lui Eugen Brick, director executiv al Institutului Judaic și membru al Consiliului Societății Civile a Președintelui Republicii Moldova.

Participanții au declarat că au fost foarte impresionați de discursul lui Christopher Doggan, consultant politic al Ambasadei Canadei pentru R. Moldova, România și Bulgaria.

În particular, s-a manifestat un interes deosebit pentru răspunsurile lui Christopher Doggan la întrebarea despre căi și mijloace de rezolvare a problemelor legate de minoritățile naționale care trăiesc în Canada. Canada nu este doar un stat multietnic, dar și o țară în care problemele emigrării sunt discutate la nivel de stat, prin implicarea organizațiilor non-guvernamentale, care depun eforturi maxime pentru o integrare mai simplificată a imigranților în sfera de drept și civilă a țării.

“Problema integrării minorităților este cea mai mare realizare a Canadei”, a declarat Christopher Doggan. Succesul Canadei în protecția drepturilor minorităților constă în cooperarea strânsă între organele de stat cu organizațiile non-guvernamentale. Fiecare nou-venit este implicat în viața socială și politică a țării, iar în acest scop, sunt înființate centre speciale de integrare în comunitate, ceea ce este foarte important, deoarece în țară intră anual 300 mii de imigranți.

„Încercăm să asigurăm respectarea deplină a tuturor reglementărilor guvernamentale, existente în țară. O atenție deosebită este acordată sprijinului pentru societatea civilă și cooperarea cu organizațiile societății civile. Colaborarea strânsă dintre instituțiile de stat și sectorul neguvernamental este extrem de importantă“, a declarat consultantul politic al Ambasadei Canadei în Republica Moldova, România și Bulgaria.

În concluzie, participanții au menționat că au aflat o mulțime de lucruri noi și utile, și că acum, vor fi pe măsură să aplice cu succes cunoștințele lor și în Moldova și regiunea transnistreană.

Participanții au dat aprecieri înalte evenimentului și au mulțumit organizatorilor, moderatorilor, Uniunii Europene și Fondului Canadian pentru inițiative locale. 

img17010099

img17010099

img17010099

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!