ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert: Beneficiile anunţate de Krasnoselski în felicitarea de Revelion sunt doar nişte promisiuni deşarte

14:10 | 02.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 ian. /MOLDPRES/.  Liderul autoproclamatei rmn, Vadim Krasnoselski, a adresat locuitorilor regiunii transnistrene un mesaj de felicitare cu ocazia Anului Nou, în care se referă la mai multe succese şi realizări din 2017, cu estimări optimiste pentru 2018. În acelaşi timp, mai mulţi experţi afirmă că felicitarea lui Krasnoselski este populistă, multe fapte enunţate nu corespund realităţii, iar promisiunile făcute nu au nici un temei, transmite MOLDPRES.

În mesajul său de Revelion, Vadim Krasnoselski a vorbit despre multe realizări în domeniile social, economic, reforme în sistemul vamal, cel al apărării şi securităţii.  Totodată, aşa-numitul lider de la Tiraspol dă asigurări că acestea vor avea continuitate, fiind productive şi eficiente. „Am pornit pe calea schimbărilor,  muncii în beneficiul oamenilor, unei economii puternice, transparente  şi competitive. Sunt sigur că le vom reuşi pe toate, pentru că avem ce propune lumii şi putem concura pe pieţele atât din Rusia, cât şi din Europa”, a menţionat Krasnoselski.

Solicitat de MOLDPRES, expertul Ion Leahu, colonel în rezervă al Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, fost membru al delegaţiei Chişinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), a estimat că "aşa-numitul preşedinte al nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene a făcut declaraţii aberante, iar situaţia în regiunea transnistreană de departe nu este atât de fericită".

„Sunt mai mult decât îndoielnice promisiunile lui Krasnoselski  cu privire la creşterile economice şi ca urmare bunăstarea locuitorilor regiunii transnistrene. În această zonă au fost perioade de creştere economică (2003-2007), însă acestea au fost bazate pe procesul de privatizare şi pe scheme criminale sau semicriminale. Acum avem o altă situaţie în regiune, dar şi în lume. Un buget cu deficit, disproporţionări  la capitolul economie-servicii ş.a. nu pot fi un temei pentru o economie activă şi profitabilă”, a specificat Ion Leahu.  

În altă ordine de idei, expertul s-a arătat sceptic şi faţă de susţinerea şi cooperarea cu Rusia. „În anul trecut au avut loc mai multe forumuri economice, care au demonstrat că mare parte din businessmenii  ruşi, cu reputaţie serioasă, nu mizează pe regiunea transnistreană.  Cu excepţia unei structuri dubioase, condusă de un om de afaceri cu mai multe dosare penale în Federaţia Rusă, practic nimeni nu a propus perspective de mari investiţii în economia autoproclamatei rmn. Asta şi pentru că mărfurile transnistrene nu rezistă concurenţei din Federaţia Rusă. Pe de altă parte, conlucrarea cu UE, la care se referă Krasnoselski, se face datorită unor favoruri bazate pe geopolitică, unor preferinţe individuale, care, dacă vor fi eliminate, reduc la zero această cooperare”, a spus Ion Leahu.

Referindu-se la reformele în sistemul vamal, expertul solicitat de MOLDPRES a precizat că „toată reforma constă în faptul că vama a trecut de la o structură criminală la alta”. „În sistemul militar reorganizarea constă în faptul că a fost simplificat serviciul militar în termen, însă este clar că aceasta s-a făcut pentru a reduce cheltuielile de întreţinere a soldaţilor şi cazărmilor”, a subliniat Ion Leahu.

Nici în sistemul ocrotirii sănătăţii din stânga Nistrului lucrurile nu stau mai bine. În acest context, Ion Leahu a făcut trimitere la o şedinţă de la Tiraspol din 21 decembrie, la care a luat parte aşa-numitul ministru al sănătăţii din rmn, Andrei Guranda, care a afirmat că „toate nevoile medicinii din regiune constau în lipsa banilor, iar finanţarea bugetară nu corespunde cerinţelor”.

Potrivit lui Guranda, în anul 2017, achiziţionarea de preparate pentru instituţiile medicale publice a fost asigurată în proporţie de 13,1%, alimentaţia în spitale a fost finanţată în proporţie de 26,3%, protezarea – de 7% şi au fost susţinute financiar doar 7,2% din programele de stat în domeniul sănătăţii.   

„Aceste, dar şi alte detalii ce ţin de situaţia reală în regiunea transnistreană,  dau de înţeles că nu prea are de unde avea loc „înflorirea şi prosperarea”, promise de Krasnoselski”, a concluzionat colonelul, ex-membru CUC, Ion Leahu, pentru MOLDPRES.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18000012

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!