ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul municipal Bălţi a votat pentru referendumul de revocare din funcţie a primarului Renato Usatîi

11:49 | 03.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Consiliul municipal Bălţi, întrunit astăzi în şedinţă extraordinară, a votat  decizia cu privire la  organizarea referendumului de revocare din funcţia de primar a lui Renato Usatîi. Pentru această hotărâre s-au pronunţat 27 dintre cei 35 de aleși locali, transmite MOLDPRES.

La sfârşitul lunii decembrie 2017, Renato Usatîi a cerut Consiliului municipal Bălţi, în care „Partidul Nostru” (PN) deține majoritatea, să iniţieze procedura de convocare a unui referendum local pentru demiterea sa din funcţie. „Considerăm că bălţenii au dreptul să-şi exprime opţiunea în cadrul uneia dintre cele mai democratice proceduri dacă îl vor sau nu primar pe Renato Usatîi. Referendumul va fi o încercare serioasă nu numai pentru actualul primar, dar şi pentru autorităţile centrale, care vor putea să-şi demonstreze dreptatea într-un mod corect şi democratic, şi las-să biruie cel mai puternic”, a declarat în discursul său de la şedinţa de astăzi consilierul PN, Nicolai Grigorişin.

În acelaşi timp, reprezentantul Cancelariei de Stat a atenţionat aleşii locali de la Bălţi asupra faptului cum este întocmit proiectul de decizie cu privire la iniţierea referendumului. Funcţionarul a menţionat că legalitatea documentului o poate aprecia doar instanţa de judecată, însă a dat citire unui articol din Codul Electoral, care indică unele inexactităţi în proiectul de decizie. „Vă chem să lăsăm emoţiile de partid şi să ne conformăm cadrului legal”, a subliniat reprezentantul Cancelariei de Stat. Cu toate acestea, 27 de consilieri de la Bălţi au votat totuşi pentru organizarea referendumului.

Un referendum local pentru revocarea primarului poate fi inițiat fie de zece la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot, fie de 2/3 din numărul consilierilor aleși. Fracțiunea „Partidului Nostru” deține majoritatea în Consiliul municipal Bălți şi poate vota pentru inițierea referendumului.

Potrivit legii, pentru ca un primar să poată fi demis, pentru revocarea acestuia trebuie să voteze un număr nu mai mic decât numărul alegătorilor care au votat pentru alegerea sa. Astfel, dacă Renato Usatîi a fost ales din primul tur de 72% din numărul participanților la vot, pentru demiterea acestuia ar trebui să voteze un număr similar de alegători. Anterior, liderul „Partidului Nostru” a declarat că, dacă pentru demiterea sa vor vota cel puțin 51% din participanții la referendum, cu condiția prezentării aceluiași număr de alegători ca și la alegerile locale din 2015, atunci el își va da demisia.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18000028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!