ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zece oraşe din ţară vor beneficia de susţinere pentru revitalizare locală

12:48 | 05.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Zece municipii și trei orașe din R. Moldova au aplicat deja pentru suportul de creştere şi dezvoltare locală, oferit în cadrul unui proiect de revitalizare urbană pentru anii 2017–2019, susţinut de Guvernul Poloniei. Dintre toţi solicitanţii, în cadrul unui concurs, se planifică selectarea a aproximativ 10 programe de reabilitare a localităţilor, care vor beneficia de finanţare, comunică MOLDPRES.

Proiectul „Sprijinirea administrației publice în R. Moldova în implementarea politicii regionale prin dezvoltarea urbană integrată și durabilă pentru anii 2017-2019" este derulat în trei etape. În cadrul primei etape, au fost create grupuri de lucru din care fac parte reprezentanți ai municipiilor, de la Agențiile de Dezvoltare Regională și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ulterior, aleșii locali și ceilalți specialiști au fost instruiți și au efectuat un schimb de experiență în domeniul revitalizării urbane.

În etapa a treia, administraţiile publice implicate vor elabora concepte de proiecte ce vor participa la un concurs și vor obține finanțare de la Guvernul Poloniei.

Proiectul lansat urmărește crearea unui sistem eficient de sprijin pentru dezvoltarea urbană şi reînnoirea orașelor. Astfel, la nivel național și regional se va oferi asistență tehnică și consiliere din perspectiva politicilor publice pentru a dezvolta instrumente și mecanisme dedicate dezvoltării orașelor, precum și implementarea acestora. Iar la nivel local, prin consiliere și instruiri/dezvoltarea capacităților, se urmărește elaborarea programelor de revitalizare urbană și implementarea proiectelor.

Programul este implementat de Ministerul Dezvoltării Economice al Poloniei în colaborare cu Centrul de informare pentru autoritățile locale (CIAL - Solidarity Fund PL în ţara noastră), Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Agențiile de Dezvoltare Regională din R. Moldova.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18000083

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!