ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea anti-propagandă va fi publicată în Monitorul Oficial

11:49 | 11.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare şi legea cu privire la completarea Codului audiovizualului vor fi publicate în numărul de mâine al Monitorului Oficial. Decretul a fost promulgat ieri, 10 ianuarie, de președintele Parlamentului Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acestuia, informează MOLDPRES.

În urma modificărilor legislative la Codul Audiovizualului va fi introdusă noţiunea de “securitate informațională”. Termenul prevede “starea de protecție a resurselor informaționale, inclusiv un ansamblu de măsuri pentru asigurarea protecției persoanelor, a societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare și/sau de informare manipulatoare din exterior și pentru neadmiterea provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova”.

Codul Audiovizualului va fi completat şi cu un articol care statuează că pe teritoriul Republicii Moldova va fi permisă transmisia doar a programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

În cazul încălcării noilor prevederi, radiodifuzorii se vor alege cu amenzi de la 70 mii la 100 mii de lei sau vor rămâne fără licenţă în cazul unor sancţiuni repetate.

Prezenta lege intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul va avea la dispoziţie trei luni de la data publicării pentru a aduce actele sale normative în concordanță cu prezenta lege şi va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației naţionale în concordanță cu noile modificări ale Codului Audiovizualului.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18000174

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!