ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul social „Casă de copii de tip familial” va fi reglementat printr-un nou regulament

15:23 | 11.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat în ședința de astăzi Regulamentul-cadru cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului social „Casă de copii de tip familial” şi a standardelor minime de calitate. Actul normativ privind casele de copii de tip familial, aprobat în 2002 și revizuit în 2010, a fost depășit de timp, iar standardele minime de calitate sunt în vigoare şi nu au fost modificate de peste 14 ani, informează MOLDPRES.

Casa de copii de tip familial este un serviciu social specializat, care oferă copiilor îngrijire familială substitutivă în familia unui părinte-educator. Noua structură a standardelor minime de calitate a fost corelată cu Liniile Directoare ONU pentru îngrijirea alternativă a copilului. Republica Moldova este printre primele ţări din regiune care implementează Liniile Directoare adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la cea de-a 20-a aniversare a Convenţiei cu privire la drepturile copilului.

Regulamentul-cadru stabileşte scopul, obiectivele şi principiile serviciului, beneficiarii casei de copii de tip familial, organizarea şi funcţionarea casei de copii de tip familial, precum și modul de finanţare.

Actualmente, în Republica Moldova activează 74 case de copii de tip familial în care sunt plasaţi 336 copii. Cheltuielile anuale necesare pentru plata indemnizaţiei zilnice pentru copiii plasaţi în serviciul social casă de copii de tip familial sunt estimate la circa 870 mii de lei. În prezent, de indemnizaţii zilnice beneficiază numai copiii plasaţi în serviciul casă comunitară pentru copii în situaţie de risc, iar copiii plasaţi în asistenţa parentală profesionistă, deşi dispun de dreptul de a beneficia de aceste indemnizaţii, de facto nu le primesc.

Pe de altă parte, copiii plasaţi în casele de copii de tip familial, serviciul de tutelă/curatelă şi centrele de plasament pentru copiii separaţi de părinţi, chiar dacă se confruntă cu aceleaşi probleme şi au aceleaşi necesităţi nu beneficiază de dreptul la indemnizaţiile zilnice, fiind încălcat în acest caz unul din principiile fundamentale în domeniul dreptului copilului - principiul non discriminării.

Noul regulament prevede acordarea indemnizaţiei zilnice pentru copil începând cu anul 2018.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18000186

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!