ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Importul produselor petroliere prin frontiera de est a Republicii Moldova va fi extins până la 1 iulie 2018

15:35 | 11.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Importul produselor petroliere prin frontiera de est a Republica Moldova pentru agenții economici din regiunea transnistreană a fost extins până la 1 iulie 2018, potrivit unei modificări operate astăzi de Guvern la propria decizie din 9 noiembrie 2016, comunică MOLDPRES.  

Hotărârea din 9 noiembrie prevedea vămuirea la postul vamal Bender-2 a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia - Cuciurgan până la data de 31 decembrie 2016. Decizia respectivă a fost luată, după ce în luna august 2016, Ucraina a sistat importul produselor petroliere pentru regiunea transnistreană pe calea ferată, prin punctele de trecere a frontierei Colbasna - Slobodca şi Cuciurgan. Ca urmare, traficul carburanților a fost redirecţionat prin punctul de trecere a frontierei Ocniţa, ulterior produsele petroliere fiind transportate la stațiile de cale ferată Râbnița și Bender-2.

Decizia a fost în vigoare până la 31 decembrie 2016, iar ulterior a fost prelungită prin hotărâre de Guvern până la 1 iulie 2017, respectiv, până la 31 decembrie 2017. La staţiile de cale ferată Râbniţa şi Bender-2 de la 31 decembrie 2017 a fost instituit un mecanism de control vamal comun, care permite exportul mărfurilor direct prin regiunea transnistreană sub controlul deplin din partea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Ca efect economic, decizia dată scurtează drumul de transportare a mărfurilor cu aproximativ 400 de kilometri, fapt care corespunde intereselor companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Actualmente părţile examinează posibilitatea prelungirii termenului de valabilitate a Deciziei protocolare „Privind principiile reluării plenare a circulaţiei trenurilor mărfare prin regiunea transnistreană” până la 31 decembrie 2018 şi, din aceste considerente, a şi fost iniţiată procedura de prelungire a termenului acţiunii Hotărârii de Guvern respective pentru următoarele 6 luni, cu posibilitatea prolongării ulterioare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18000188

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!