ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Ziua Naţională a Culturii vor avea loc mai multe acţiuni culturale

18:59 | 12.01.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Mai multe acţiuni culturale, dedicate Zilei Naţionale a Culturii şi comemorării poetului Mihai Eminescu, se vor desfăşura luni, 15 ianuarie, la Chişinău, informează MOLDPRES.

Manifestările sunt organizate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Primăria municipiului Chişinău.

Luni, 15 ianuarie, la ora 10.00, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, de Ziua Culturii și ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, evenimentele vor debuta cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, urmate de recitaluri. Totodată, la ora 10.45, la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt va fi inaugurată expoziția „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii!”.  

În aceeaşi zi, la ora 11.00, va avea loc inaugurarea Sălii cu Orgă, urmată de lansarea CD-ului cu poeme de Mihai Eminescu recitate de Nicolae Jelescu, muzică Viorel Burlacu.

La ora 13.00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova va inaugura expoziția-eveniment cu genericul „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova în context european”. Expoziția conține cărți, albume, monografii din colecțiile Bibliotecii Naționale, inclusiv din colecția „Carte veche și rară”.

Tot luni, la ora 14.00, va fi vernisată expoziția de noi achiziții ale Muzeului Național al Literaturii Române Mihail Kogălniceanu, iar la ora 16.00, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei  - expoziţia de fotografie „Monumente, cetăți și mănăstiri”, autor - Andrei Viziru. Cele 31 de imagini, realizate în decursul anilor 2002-2017, aduc în atenția publicului o serie de monumente care fac parte din patrimoniul cultural al Republicii Moldova, României și Ucrainei – cetăți, mănăstiri, biserici, rezervații peisagistice, centre urbane, sculpturi monumentale.

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează Gala Premiilor anuale în domeniul culturii, ediția 2018, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2017.

Acţiunea are ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative și perfecţionarea măiestriei interpretative ale oamenilor de cultură din țară. Festivitatea de premiere va avea loc la Palatul Republicii, începând cu ora 15.00.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului la 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări în mod diferit, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!