ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UTA Gagauz-Yeri şi Regiunea Minsk au înregistrat o creştere a schimbului comercial extern

12:19 | 16.01.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/.  În nouă luni ale anului 2017 UTA Gagauz-Yeri şi Regiunea Minsk din Republica Belarus au înregistrat un schimb comercial extern de mărfuri în valoare de 125 de milioane de lei, cu circa 30 mln mai mult decât în anul precedent. Rezultatul a fost obţinut ca urmare a colaborării celor două unităţi teritorial-administrative, consemnată  în cadrul unui acord de cooperare comercial-economică, tehnico-ştiinţifică, precum şi în domeniul educaţiei şi culturii, transmite MOLDPRES.

Despre rezultatele conlucrării s-a vorbit în Belarus, unde o delegaţie din UTA Gagauz-Yeri, condusă de prim-viceguvernatorul  autonomiei, Vadim Ceban, se află în perioada 14-16 ianuarie într-o vizită prilejuită de împlinirea a 80 de ani de la constituirea Regiunii Minsk.

„Semnarea mai multor acte de cooperare şi îndeplinirea prevederilor acestora a permis să îmbunătăţim şi să activizăm relaţiile economice prin majorarea cifrei de export al mărfurilor găgăuze în Belarus, în special în Regiunea Minsk”, a menţionat, citat de gagauzinfo.md, Vadim Ceban în cadrul unei întrevederi cu guvernatorul de Minsk, Anatoli Isacenko.

Potrivit Serviciului Vamal al R. Moldova, în nouă luni ale anului trecut agenţii economici din autonomia găgăuză au exportat în Belarus mărfuri în valoare de 77 milioane de lei, cu 32,3 mln de lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2016. Mare parte din mărfurile exportate constituie produse alcoolice şi nespirtoase, precum şi cereale.

Totodată, în regiunea din R. Moldova au fost importate din Belarus mărfuri în valoare de 48 mln de lei. În autonomia găgăuză au fost importate preponderent lemn şi produse lemnoase, precum şi carburanţi.

Acordul interregional de colaborare între UTA Gagauz-Yeri şi Regiunea Minsk a fost încheiat în 2015. Un an mai târziu, părţile au semnat un plan de acţiuni cu privire la realizarea prevederilor acestui document până în 2019.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18000291

img18000291

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!