ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia utilizează Transnistria nerecunoscută pentru a ocoli sancțiunile UE

09:13 | 17.01.2018 Categorie: Externe

Chişinău, 17 ian. /MOLDPRES/. Încurajarea separatismului este o tendință periculoasă care amenință întreaga Europă, consideră deputata ucraineană Irina Friz, transmite MOLDPRES cu referire la agenția UNIAN.

Federația Rusă folosește Transnistria nerecunoscută pentru a ocoli sancțiunile Uniunii Europene. O astfel de declarație a făcut președintele Delegației Permanente în Adunarea Parlamentară a NATO, deputata în Rada Supremă a Ucrainei Irina Friz pe pagina sa de Facebook.

"Rusia utilizează Transnistria nerecunoscută pentru a evita sancțiunile. Mărfurile rusești sunt livrate în autoproclamata RMN (așa-numita "Pridnestrovskaia Moldavskaia Respublika"), unde obțin "origine transnistreană" și sunt exportate către Uniunea Europeană", a remarcat Friz.

Potrivit acesteia, Tiraspolul a obținut acces la zona de comerț liber cu UE, ca parte a Republicii Moldova, fapt ce ar trebui să contribuie la reintegrarea cu Chișinăul.

Cu toate acestea, potrivit lui Friz, conducerea regiunii transnistrene continuă să poarte discuții referitoare la planurile de integrare cu Federația Rusă sau despre dezvoltarea unui stat independent.

"Continuarea politicii de "turtă dulce" pentru Tiraspol este eronată fără utilizarea unui bici tare. În timp ce autoproclamata RMN permite Rusiei să profite de accesul pe piața UE, Tiraspolul nu face niciun pas spre demilitarizare și retragerea contingentului de ocupație rusească de pe teritoriu", a menționat ea.

Potrivit deputatei ucrainene, soluționarea problemei Transnistriei ar trebui revizuită la nivel internațional. "Rusia utilizează tratatul de pace "Cu privire la soluționarea conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova" pentru a îngheța conflictul. Anume conflictele înghețate permit Kremlinului să influențeze statele pro-europene din spațiul ex-sovietic, iar declarațiile privind susținerea integrității teritoriale a Ucrainei, Georgiei și Moldovei nu sunt decât minciuni flagrante. Kremlinul speră că autoritățile-marionetă ale acestor entități cvasi-statale autoproclamate vor deveni un obstacol în calea cursului european al țărilor, transformându-le într-o zonă tampon", susține deputatul ucrainean.

Friz este convinsă că speculațiile Rusiei privind soluționarea pașnică a conflictelor, pe care ea însăși le-a creat, ar trebui să devină motiv pentru revizuirea politicii și impunerea unor noi reguli de joc entităților autoproclamate. „Încurajarea separatismului este o tendință periculoasă care amenință întreaga Europă", a concluzionat oficialul ucrainean.

(Editor L. Alcază)

img18000313

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!