ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nicolae Chitoroagă: "Procuratura cu misiuni speciale este gata să facă față tuturor provocărilor"

08:22 | 25.01.2018 Categorie: Politică

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către procurorul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă

Anul 2017 a fost anul unor cazuri penale de rezonanță, mă refer la dosarul Platon, dosarul Șevciuk ori dosarul Bolboceanu. Toate aceste cazuri penale deosebit de grave sunt anchetate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/, una dintre cele două procuraturi specializate care există în Republica Moldova. Despre activitatea acestei Procuraturi discutăm cu procurorul șef, domnul Nicolae Chitoroagă.

MOLDPRES: Puțini sunt cei care cunosc activitatea acestui organ de anchetă, dar și mai puțini sunt cei care cunosc necesitatea apariției acestui tip de procuratură – una pentru cauze speciale. Despre ce este vorba domnule Chitoroagă? Ce beneficii are cetățeanul în urma apariției acestui tip de procuratură? Ce a fost înainte?

N.C. Vreau să vă aduc la cunoștință că, potrivit articolului 5 din Legea cu privire la Procuraturile specializate, procurorul șef al PCCOCS este obligat să întocmească un raport de activitate pentru anul 2017. Un asemenea act am întocmit și l-am transmis Procurorului General. Sunt prezent aici pentru a aduce în fața publicului aspecte ale activității instituției pe care o conduc. Odată cu intrarea în vigoare a legii cu privire la Procuratură, legiuitorul a dat în competența PCCOCS ancheta a o sumedenie de infracțiuni care țin de fraudele vamale, fraudele fiscale.

M.: Această concentrare de atribuții într-o singură Procuratură este benefică.

N.C. Specializarea procuraturilor vine în beneficiul cetățenilor. La PCCOCS avem formate șase birouri în cadrul a două secții, o secție este responsabilă de exercitarea urmării penale, iar a doua conduce urmărirea penală. Fiecare birou are o specializare restrânsă. Rezultatele obținute demonstrează faptul că ideea specializării procuraturii a fost una bună.

M.: Presupun că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale are date statistice referitoare la cazurile rezolvate. Ne puteți da amănunte despre unul dintre dosarele de rezonanță rezolvate de colaboratorii domniei voastre?

N.C. Pe parcursul anului 2017, procurorii au avut în gestiune 2930 de cauze penale, dintre care 630 au fost finalizate, cu expedierea în instanță a 441 de cauze penale. Cauzele penale rezolvate de PCCOCS s-ar putea diviza în câteva categorii: infracțiunile care sunt săvârșite contra securității statului, contra vieții și persoanei, infracțiuni contra libertății cinstei și demnității persoanei și infracțiuni care se referă la patrimoniu. Dacă vorbim despre infracțiuni contra securității statului, avem cazul Bolboceanu. Este primul caz în istoria organelor de drept din Republica Moldova care a fost documentat până la capăt. Nu pun la îndoială că sentința va fi una de condamnare. Unul dintre cele mai grele cazuri pe care le-am cercetat se referă la tentativa de omor dublu la comandă, săvârșită de un grup criminal. Cauza penală este expediată în judecată. Dacă ne referim la infracțiuni contra libertății cinstei și demnității persoanei, am avut cazuri de privare de libertate, am avut 92 de cazuri de trafic de ființe umane, am avut trafic de minori – cazul familiei din Bălți care a decis să își vândă pruncul unei familii din Germania.

M.: Putem spune că persoanele care au comandat tentativele de asasinat la adresa domnului Plahotniuc, ori la adresa lui Gorbunțov se află în străinătate?

N.C. Sigur că da. Persoanele care au comandat aceste infracțiuni se află la Moscova și au legătură una cu alta. Comanditarul tentativei de asasinat a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, este învinuit și are la activ mai multe mandate de arest. Aceste persoane sunt cunoscute și se află la Moscova. La modul concret mă refer la Caramalac.

M.: Pe lângă experiența pe care o dețineți aveți și severitatea de a duce un dosar până la capăt. De unde această ambiție? Cine v-a fost mentor?

N.C. Învățătorul și procurorul meu principal a fost mama.

M.: Se spune că insistați mult pe aspectul de recuperarea prejudiciilor. Instituția pe care o conduceți aduce bani în bugetul statului?

N.C. Pe parcursul cercetărilor, procurorul este obligat după lege să asigure recuperarea prejudiciului. Pe parcursul anului 2017 s-a stabilit un prejudiciu de 161 milioane de lei, recuperarea în cadrul urmării penale a fost de 30 milioane de lei, de la infractori s-au confiscat circa 19 milioane de lei, iar prin sentință de judecată, statului i-au fost întoarse 46 milioane de lei. În același timp, au fost aplicate sechestre în valoare de 123 milioane de lei.

Pe parcursul anului trecut am avut 292 de sentințe în privința a 442 de persoane, dintre care 375 de bărbați, 51 de femei, 11 persoane juridice. Ca finalitate și ca atingere a pedepsei penale, au fost pedepsite 135 de persoane cu închisoare cu executare, 140 au fost pedepsiți cu închisoare și suspendarea sentinței, 72 de persoane au fost amendate penal. Cinci persoane au fost condamnate pentru omor, iar 18 persoane au fost condamnate pentru trafic de ființe umane. Remarc că 199 de sentințe au fost obținute printr-o procedură simplificată, în baza probelor acumulate la etapa de urmărire penală. 

M.: Ați spus că o categorie importantă de dosare care se află în lucrul PCCOCS țin de securitatea statului. Să nu uităm că anul care începe este unul electoral și suntem în mijlocul unui război hibrid, dus de forțe străine împotriva statului. Cât de pregătită este echipa pe care o conduceți pentru a face față provocărilor care vor veni în 2018?

N.C. Procurorii simt cel mai bine existența acestui război hibrid și îl simțim de mai mult timp, nu din auzite, ci din materialele și documentele la care avem acces atunci când lucrăm cu colegii din cadrul SIS. Avem capacitatea de a față face tuturor provocărilor care vor apărea – avem mult mai multe prelucrări ori dosare penale care se referă la războiul hibrid, mult mai multe decât știe presa.

M.: Am putea avea în 2018 încă un caz de trădare de țară?

N.C. Nu sunt sigur dacă o să avem numai unul. Ar putea fi mai multe. Din informațiile de care dispun, observ că cetățenii moldoveni au contact cu elemente neprietenoase Republicii Moldova. Constat că există un interes al unor state străine pentru aspecte care țin de politica externă. Sunt cetățeni moldoveni care sunt gata să facă diferite acțiuni care sunt periculoase pentru securitatea statului și sunt gata să își trădeze țara. Avem în lucru câteva cazuri de acest gen.

M.: O ultimă întrebare. Unde ați fost în concediu anul trecut și cât ați cheltuit pentru odihnă?

N.C. Aș vrea să plec în concediu, dar ținând cont de faptul că foarte multe persoane așteaptă să fac acest lucru, nu-i pot ferici pe atât de mulți odată.

Vă mulțumim!

(Reporter V. Nichituș)

img18000572

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!