ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Pavel Filip a prezentat un raport la doi ani de la învestirea în funcție

11:46 | 25.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat astăzi un raport cu prilejul a doi ani de la învestirea în funcție. Oficialul a făcut o sinteză a activităţii şi a trasat priorităţile pentru anul 2018, comunică MOLDPRES.

Şeful Executivului a trecut în revistă reuşitele, inclusiv cele de ordin economic ale Cabinetului de miniştri şi s-a arătat nemulţumit de activitatea pe unele domenii, printre care reforma justiţiei şi reformarea sistemului de sănătate şi de învăţământ.

„În urmă cu doi ani, unii încercau să ne descurajeze și nu ne dădeau nici o șansă să deblocăm finanțările europene, să semnăm acordul cu FMI sau să stabilizăm economic țara. Ne-au acuzat că suntem un Guvern învestit noaptea. Astăzi, lucrurile se văd altfel, cei care au încercat să provoace acele crize și să prezică dezastrul sunt în continuare în opoziție, iar răspunsul pentru intențiile lor de atunci sunt rezultatele pe care le-am obținut în doi ani. Am reușit să deblocăm finanțările și suntem deja la a doua tranșă din împrumutul de la FMI. Ne-am menținut angajamentul de a fi un Guvern care va răspunde prin rezultate criticilor”, a spus Filip.

Premierul a vorbit şi despre dezvoltarea economică a țării care este obiectivul central al Guvernului. „Progresele pe plan economic au permis Executivului să susțină agenda de măsuri sociale pentru creșterea nivelului de viață în Republica Moldova. Știm bine că țara noastră este încă departe de țările europene, că avem de recuperat mult. De aceea, pensiile au fost indexate cu 10% și în 2016 și în 2017, salariul minim a crescut în ultimii doi ani de la 1900 de lei până la 2380 în 2017. Datorită unor astfel de majorări, dar și în general rezultatelor pozitive pe plan economic, salariul mediu pe economie a crescut în doi ani cu peste 30 la sută de la 4665 de lei în 2016 - la 6150”, a adăugat Filip.

Printre priorităţile trasate de Prim-ministrul pentru anul 2018 se numără reformele în domeniul sănătății, modernizarea educației, introducerea bacalaureatului profesional şi dezvoltarea regională, cu accent pe reabilitarea drumurilor și a infrastructurii energetice.

Şeful Cabinetului de miniştri a dat asigurări că noua echipă guvernamentală va munci mai mult în 2018, care este ultimul an de mandat şi un an electoral şi se va ţine departe de politică.

(Reporter A. Zara, editor  A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!