ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul a făcut precizări pe marginea raportului Kroll

13:26 | 25.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip a făcut astăzi  în cadrul unei conferinţe de presă precizări pe marginea raportului Kroll, dar şi cu privire la declarația sa anterioară în care spunea că 90 la sută din numele ce apar în acest raport sunt oameni oneşti, comunică MOLDPRES.

Şeful Executivului a spus că exprimarea sa la acest subiect a fost una nereuşită şi lucrurile trebuie privite în contextul întregii declaraţii pe care a făcut-o.

„Vreau să afirm că a fost o exprimare nereușită din partea mea și îmi cer scuze pentru asta. Hai să lămurim cum stau lucrurile: încă în luna noiembrie cei de la Kroll au fost la Chișinău și am avut o ședință prezidată de mine. Au fost prezentate la general lucrurile care pot fi regăsite în raport. Apoi a fost prezentat draftul acestui raport celor de la BNM. Cei de la BNM urmează să formuleze un șir de întrebări către Kroll, după care în scurt timp cei de la Kroll vor veni cu raportul final. Deja acest document va fi prezentat procurorilor”, a spus Filip.

Premierul a menţionat că cei de la Kroll au solicitat și acest lucru este indicat și din scrisoarea lor, dar și din contract, ca raportul să nu fie făcut public.

„Și ne-au explicat de ce. Pentru că în experiența și practica lor de lucru au avut multe cazuri, prin care, odată făcute publice, mai multe nume, care se regăseau în rapoarte, care s-au dovedit a fi nevinovate, i-au atacat în judecată și au plătit despăgubiri enorme. Să fie clar, ei analizează, au făcut această investigație a tuturor fluxurilor financiare și absolut nu este exclus, că în acest flux se vor regăsi nume care nu au nimic comun cu furtul miliardului sau cu această fraudă bancară și care pot fi numiți oameni absolut onești”, a conchis Filip.

O sinteză a raportului Kroll-2 a fost publicată la finele lunii decembrie 2017, de Banca Națională a Moldovei. Documentul nu conţine niciun nume nou al celor implicaţi în frauda bancară. Primul raport al companiei Kroll a fost făcut public de speakerul Andrian Candu încă în 2015.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18000595

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!