ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful statului nu poate fi membru de partid

14:57 | 25.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Hotărârea Curţii Constituţionale /CCM/ privind controlul constituționalității a unor prevederi din articolul 112 alin. (2) din Codul electoral, prin care a declarat constituţională interdicția pentru Președintele țării de a fi membru de partid, va fi publicată în numărul de mâine al Monitorului Oficial, comunică MOLDPRES.

Hotărârea Curţii a fost adoptată la 12 decembrie 2017 şi este un răspuns la sesizarea depusă de deputatul socialist Vlad Bătrîncea, care pretindea că “incompatibilitatea instituită prin textul legii contravine dreptului constituțional de asociere într-un partid politic”.

Potrivit deciziei Curţii, mandatul Președintelui Republicii Moldova este incompatibil cu calitatea de membru al vreunui partid politic, deoarece "prin depunerea jurământului, şeful statului își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova şi trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice”.

Magistraţii au stabilit că şeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice. Curtea a reținut că Președintele ţării este obligat să acționeze în interesele întregii societăți şi nu ale unei părţi a acesteia, unui grup sau partid politic.

Astfel, Curtea a reţinut că interdicția stabilită de lege se înscrie în limitele admisibile ale restrângerii dreptului la asociere în partide politice, fiind astfel conformă articolului 41 din Constituție.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18000599

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!