ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O companie chineză pregătește o ofertă privind implementarea proiectului de reabilitare a drumurilor din Moldova

17:29 | 25.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei și Infrastructurii a încheiat astăzi un Memorandum de intenție privind reabilitarea drumurilor naționale. Documentul a fost semnat în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu delegația unei companii chineze, responsabilă de proiectele de reabilitare a drumurilor, informează MOLDPRES.

Reprezentanții companiei China Hyway Group Limited au menționat că instituția pe care o reprezintă are o experiență internațională și a implementat proiecte asemănătoare în Serbia. Aceștia au reiterat că în următoarele zile vor prezenta o ofertă, pentru a putea începe negocierile și discuta modalitățile de implementare a proiectului.

Potrivit Memorandumului, compania chineză va implementa proiectul de reabilitare a drumurilor doar după ce va efectua un studiu de fezabilitate și va prezenta documentele necesare. Lucrările ar urma să fie realizate în patru etape.

Ministrul Chiril Gaburici a menționat că Republica Moldova are nevoie de astfel de proiecte, iar dezvoltarea infrastructurii este o prioritate pentru minister. ”Urmează să negociem, să stabilim care este cea mai bună ofertă, să ne asigurăm că lucrările vor fi calitative și se vor respecta termenii de dare în exploatare”, a subliniat Chiril Gaburici.

La sfârșitul lunii septembrie 2017 a fost semnat Memorandumul de intenție privind realizarea proiectelor de reabilitare a drumurilor cu o altă companie chineză, China Metallurgical Group Corporation. Pentru prima etapă se propunea reabilitarea drumurilor cu o lungime de 181,9 kilometri la un cost total de 159 milioane de euro.

Pentru 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a pus drept scop repararea capitală din sursele Fondului Rutier a 100 kilometri de drum, reparația a 10 poduri, reparația drumurilor naționale de 350 kilometri și ridicarea nivelului stării de drumuri din Moldova în baza diagnosticului făcut. Se preconizează investiții în sumă de peste 4 miliarde de lei în proiecte de reabilitare, construcție și menținere a drumurilor și infrastructurii, inclusiv 2,3 miliarde lei vor fi oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Comisia Europeană, peste 1,7 miliarde lei din Fondul Rutier, iar peste 104 milioane de lei vor fi oferite de Banca Mondială.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18000605

img18000605

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!