ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Campania Naţională „Să citim împreună” a ajuns la ediţia a VII-a

16:01 | 26.01.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Cea de-a VII-a ediţie a Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediţia 2018, a fost lansată astăzi la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău. Ediţia din acest an este consacrată cărţilor „Lumina glasului lăuntric” de Vasile Romanciuc și „Îngerii dispar în ploaie” de Aurelian Silvestru, apărute la Editura „Prut Internațional”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, directoarea instituţiei, Claudia Balaban, a menţionat că scopul este de a promova lectura în satele şi oraşele ţării. „Până acum câţiva ani, campania se numea „Copiii Moldovei citesc o carte”. Ne-am dat însă seama că, de rând cu copiii, citesc cărţile recomandate şi adolescenţii, şi maturii. La sugestia părinţilor, şi profesorilor, am modificat denumirea proiectului. Ne dorim să ajungem mai cu seamă în satele în care timp de un sfert de secol nu a avut loc nici o întâlnire cu un scriitor”, a precizat Claudia Balaban.

Poetul Vasile Romanciuc a afirmat că  volumul „Lumina glasului lăuntric” cuprinde o selecţie de versuri pentru copii şi maturi. „Aceste întâlniri ne oferă bucurii şi ne fac să înţelegem că ceea ce ai făcut ajunge la cititor – cartea e pusă la lucru. Pentru că numai cartea poate să ne dea răspuns la întrebările care ne frământă”, a accentuat Vasile Romanciuc.

Scriitorul Aurelian Silvestru a subliniat că „Îngerii dispar în ploaie” este a patra carte a sa, inclusă în campania naţională „Să citim împreună”. „Mă consider un autor cu experienţă în acest proiect. Am o mare satisfacţie să mă întâlnesc cu cititorii, sunt energizat de ei. Întâlnirile de la sate sunt deosebite, fiindcă acolo găseşti multă inocenţă, puritate şi sinceritate”, a mai spus Aurelian Silvestru.

Pe marginea cărţilor recomandate au vorbit scriitorii Iulian Filip, Claudia Partole şi Ianoş Ţurcanu, iar elevi de la Liceul Teoretic „Orizont”, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu”, Școala de Arte „V. Poleacov” au prezentat un recital literar-muzical.

Campania se va desfăşura pe întreg teritoriul ţării, în perioada ianuarie – decembrie 2018 și va implica copii de la 12 ani în sus, precum și adulți (părinți, bunici).

Cărțile recomandate au fost editate prin Programul de editare a cărţii naţionale şi au fost repartizate în bibliotecile publice din ţară prin intermediul oficiului „Rezerva națională de publicații” al Bibliotecii Naționale.

Bibliotecile publice şi cele şcolare vor organiza promovarea şi lectura cărţilor recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, întâlniri cu autorii, discuţii, dezbateri, conferinţe, acţiuni teatralizate, concursuri de creaţie literară şi de desen inspirate din lectura cărţilor respective etc. Cei mai activi cititori vor fi delegaţi la Conferinţa republicană de totalizare, care va avea loc la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, în decembrie 2018.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

 

img18000637

img18000637

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!