ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Iulian Filip a marcat cea de-a 70-a aniversare

10:56 | 27.01.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Poetul, dramaturgul, prozatorul şi folcloristul Iulian Filip, doctor în filologie, Maestru în Arte,  deţinător al „Ordinului de Onoare” şi al medaliei „Mihai Eminescu”, laureat al  Premiului “Constantin Stere” în domeniul literaturii  al Ministerului Culturii, ediţia 2017 şi al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române,  a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

Iulian Filip s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi. După absolvirea Universității, a fost doctorand (1970-1974), cercetător științific (1974-1985) la sectorul folclor al Secției de etnografie și studiul artelor de la Academia de Științe din Republica Moldova, iar în perioada 1990-2006 a activat în funcţia de șef al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău.

În anii 2006-2010 a fost  director al Departamentului „Căile cărţii” la Uniunea Scriitorilor din Moldova.  După o pauză de 25 de ani, revine la Academia de Ştiinţe a Moldovei,  la acelaşi sector de folclor, acum în cadrul Institutului de Filologie (2010).

În 1974 a debutat cu placheta de versuri „Neîmpăcatul meşter”, urmată de cărţile de poezie: „Cerul fântânilor”, „Dialoguri primordiale”, „Hulub de poștă”, „Unde eşti?”,  „Cafea neagră”, „Fir de nisip” ,  „Seminţele mărului oprit”, „Dansul timizilor” ş.a.   A semnat romanul „Cobaiul nu triumfă”  (1996), urmat de volumele de proză „Fir întins”( 2008), „Nuca lui Newton” (2016) şi „Moartea împăcată a mamei poetului care semăna tatălui” (2017).  Este autor al cărţilor de teatru, folclor şi publicistică: "Teatru popular”, „Primiţi „Căluţul”?, „Foarfeca lui Urecheanu”, „Când pe morţi îi strâng pantofii, cum e mersul celor vii?”, „Miracolul  scenei în arta populară”.

Iulian Filip a editat  mai multe cărţi de poezie şi dramaturgie pentru copii: „Casa fiecăruia”, „Cenuşar-voinicul şi Cenuşăreasa-mireasă”, „Facă-se voia ta, Sfârlează!”, „Din neamul lui Păcală”, "Au vrut melcii să se bată", „Copăcel, copăcel” ş.a. În acelaşi timp, a semnat prezentarea grafică la peste 30 de cărţi.  În total, Iulian Filip a editat peste 100 de cărţi.

Anul 2013 a fost declarat Anul Iulian Filip la Drochia. Cu această ocazie, s-au desfășurat mai multe acțiuni de popularizare și promovare a operei literare a scriitorului. Tot atunci, numele său a fost atribuit Bibliotecii raionale din Drochia. În 2010 Iulian Filip a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”, iar în 2014 - cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” al României, în grad de Ofițer.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18000653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!