ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătății a lansat o campanie de prevenire a cancerului de col uterin

14:29 | 29.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au lansat astăzi o campanie de prevenire a cancerului de col uterin, comunică MOLDPRES.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a menţionat că acțiunea va dura până la 3 februarie şi are drept scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire asociate cancerului de col uterin, prin promovarea screening-ului de col uterin și vaccinarea anti HPV, acestea fiind cele mai eficiente metode de prevenire. 

“Zilnic în Republica Moldova peste 700 de femei fac testul screening și previn maladia. Cu toate acestea, există o mare parte de femei care se adresează la medicul de familie prea târziu. Circa 4000 de femei trăiesc astăzi cu cancer de col uterin, iar peste 1000 au murit răpuse de această maladie în ultimii cinci ani”, a spus Cebotari.

„UNFPA va susține anul acesta un amplu studiu la nivel național pentru a înțelege mai bine comportamentul femeilor și a veni cu soluții și informații concrete pentru ele. Totodată, vom sprijini în continuare sistemul de sănătate pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de screening, deoarece cancerul de col uterin poate fi prevenit”, a menţionat reprezentantul UNFPA în Moldova, Rita Columbia.

În cadrul campaniei de informare va fi promovat și un spot video în care participă paciente, medici de familie și interpreții Marcel și Cornelia Ștefăneț.

Screening-ul colului uterin se face o dată la trei ani la medicul de familie, iar testul Babeş-Papanicolau adresat femeilor cu vârsta de 25-61 de ani, este gratuit, inclusiv pentru cele ce nu dispun de asigurare medicală.

Cancerul de col uterin afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Mai mult de 60% din cazurile noi sunt diagnosticate în ultimele stadii. În Republica Moldova mortalitatea din pricina acestei maladii reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cel mamar. 

(Reporter A. Zara, editor  L. Alcază)

img18000675

img18000675

img18000675

img18000675

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!