ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA vor acorda Republicii Moldova peste 11 mln de dolari pentru dezvoltarea economiei

16:26 | 30.01.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova, pe parcursul a patru ani, 11,2 milioane de dolari pentru a implementa programul „Reforme structurale pentru mediul de afaceri”, proiect care a fost lansat astăzi la Chișinău. Banii vor fi oferiți pentru facilitarea comerțului, îmbunătățirea mediului de afaceri,  sistemului de achiziții, precum și a comunicării strategice, informează MOLDPRES.

Programul urmărește îmbunătățirea mediului de afaceri și a comerțului, ajutând instituțiile guvernamentale și sectorul privat să accelereze implementarea mecanismelor de liberalizare a comerțului, să adopte reforme structurale, să contribuie la stimularea mediului de afaceri și să îmbunătățească comunicarea strategică între sectorul privat și actorii publici.

”Acest eveniment este unul foarte important pentru noi, în contextul implementării reformelor promovate de Guvernul Republicii Moldova. Cred că doar prin eforturi comune putem aduce Europa la noi acasă, prin asigurarea unui nivel înalt de trai al populației, dezvoltarea economiei naționale, creșterea puterii de cumpărare și a competitivității mărfurilor autohtone”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici în cadrul evenimentului de lansare.

Ministrul consideră că este foarte important să se pună baza unei economii digitale în Republica Moldova, în condițiile în care sectorul tehnologiilor informaționale este unul prioritar. ”Suntem deschiși să operăm modificările necesare în legislație, cadrul regulator și instituțional, pentru a avansa în crearea economiei digitale, care va contribui la dezvoltarea economică și socială a țării, creșterea potențialului și crearea noilor locuri de muncă în Moldova”, a menționat Chiril Gaburici.

”Prin acest nou proiect, SUA sunt în continuare alături de cei care promovează reformele economice în Republica Moldova, în tot ceea ce ține de fortificarea relațiilor economice cu Europa și alinierea strictă la cerințele integrării europene, precum combaterea corupției, asigurarea transparenței și a bunei guvernări a instituțiilor de stat”, a afirmat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, James D. Pettit.

Diplomatul american a adăugat că „acest Program va contribui la formarea unei economii naționale deschise, dinamice,  competitive, puternic centrate pe sectorul privat și aliniate la regulile comerțului modern”.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova are patru componente: îmbunătățirea armonizării și implementării acordurilor comerciale internaționale, realizarea reformelor structurale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, implicarea partenerilor în crearea de coaliții pentru a atinge rezultate prin intermediul comunicării strategice, fondul transversal de îmbunătățire a coridoarelor comerciale.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img18000710

img18000710

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!