ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova rămâne lider printre țările Parteneriatului Estic privind apropierea de standardele UE, potrivit unui raport

15:25 | 30.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Republica Moldova rămâne în continuare lider printre țările din Parteneriatul Estic privind apropierea de standardele Uniunii Europene, potrivit unui raport cu privire la Indicele Parteneriatului Estic pentru 2015-2016, prezentat la Bruxelles, transmite MOLDPRES.

Conform documentului, performanțele țărilor semnatare ale Acordurilor de Asociere cu UE sunt măsurate în baza realizărilor din două grupuri de indicatori: „Legături” și „Apropiere”. Astfel, țara noastră are un scor de 0,68 puncte la prima categorie și 0,73 puncte la a doua și depășește țări precum Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.

În raport se arată că R. Moldova este lider și la capitolul „Democrație Profundă și Durabilă” și „Politicile de egalitate și antidiscriminare”. Un scor pozitiv, țara noastră a obținut și la compartimentul alegeri, libertatea mass-media, drepturile omului, independența justiției, calitatea administrației publice și combaterea corupției.

Totodată, în document se menționează despre înrăutățirea relațiilor dintre UE și țara noastră în urma fraudei bancare, dar și despre îmbunătățirea acestora odată cu instalarea Guvernului Filip, care urmează să asigure implementarea agendei de asociere cu UE pentru perioada 2017-2019.

În raport se specifică și faptul că Uniunea Europeană urmează să majoreze suportul oferit țării noastre pentru proiecte economice și sociale. La fel, o prioritate rămâne a fi eforturile pentru depolitizarea și consolidarea instituțiilor statului.

Indicele Parteneriatului Estic a fost realizat în baza unei analize efectuate în perioada martie 2015 – decembrie 2016 de către un grup de experți din țările UE și ale Parteneriatului Estic.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18000719

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!