ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Posesorii de arme, inclusiv a celor pneumatice, urmează să le declare la poliție până la 25 octombrie

12:30 | 31.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Posesorii de arme, inclusiv a celor pneumatice, urmează să le declare la inspectoratele de poliție până la 25 octombrie anul curent. Anunțul a fost făcut astăzi de şeful Direcţiei generale securitate publică a Inspectoratului General de Poliţie, Marin Maxian, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, la 5 ianuarie 2018 au intrat în vigoare mai multe modificări privind păstrarea și utilizarea armelor și munițiilor cu destinație civilă. „Modificările au drept scop evitarea eventualelor pericole, astfel încât armele urmează a fi utilizate doar pentru apărare sau la stringentă necesitate. Conform noilor prevederi, persoanele vor fi obligate să declare și armele pneumatice. Totodată, va fi interzisă modificarea ilicită a construcției armei, întrucât se consideră ilegală transformarea sau modificarea unor elemente ale acestora”, a spus Maxian.

La fel, modificările prevăd că toți posesorii, cărora le-au fost sustrase armele sau acestea au fost pierdute, li se va limita dreptul de deținere pentru 5 ani. De asemenea, posesorii sunt obligați, o dată la 10 ani, să se prezinte la serviciul abilitat al Ministerului Afacerilor Interne pentru a efectua tragerea experimentală. Efectuarea tragerii se atestă prin proces-verbal, în cazul persoanelor juridice, şi prin certificat, în cazul persoanelor fizice.

Noile reglementări mai prevăd că, posesorul poate deține doar două încărcătoare de cartușe, iar un număr mai mare al acestora va reprezenta o abatere. „Persoanele vor fi obligate să absolvească un curs de instruire, dacă timp de 5 ani le-a fost limitat accesul la armă. Acest fapt este necesar pentru acumularea cunoștințelor privind modul de mânuire a armei. Totodată, posesorul, care va refuza să efectueze testul de alcoolemie sau examenul medical, va fi sancționat. Până în prezent persoana nu putea fi obligată se efectueze testul. O nouă modificare este și faptul că armele albe vor putea fi folosite doar pe terenul de vânătoare, nu și în locurile publice”, a afirmat Marin Maxian.

Oamenii legii au îndemnat cetățenii ca până pe 25 octombrie să se adreseze la poliție, unde vor prezenta actele necesare pentru a confirma că sunt posesori de arme. Dacă persoana nu se va prezenta la inspectorat până pe 25 octombrie, deținerea armelor va fi declarată ilegală. De asemenea, polițiștii au recomandat ca posesorii să nu poarte armele în locuri publice, spații închise, să nu le transmită altor persoane și să le păstreze doar într-un safeu întărit în perete sau în podea.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova există peste 57 mii de persoane care dețin în total circa 70 mii de arme. Anul trecut, polițiștii au depistat și ridicat aproximativ 1400 de arme deținute ilegal, dintre care peste 800 sunt de vânătoare.

Persoanele, armele cărora reprezintă un obiect al infracțiunii, riscă amenzi de până la 7500 de lei, în jur de 240 ore de lucru neremunerat sau până la trei ani de închisoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18000739

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!