ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea Constituției prin includerea noțiunii de „integrare europeană”

15:33 | 31.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a susținut proiectul de lege pentru modificarea și completarea preambulului și articolului 1 din Constituție, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de către un grup de deputaţi din Parlament, cu prevederi care vin să reliefeze aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european, informează MOLDPRES.

Articolul 1 (al.3) din Constituție se propune să fie înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate”.

De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou consacrat integrării europene, potrivit căruia integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

La 11 decembrie 2017, Curtea Constituțională a examinat o inițiativă legislativă ce prevede completarea preambulului și articolului 1 din Constituției și completarea acesteia cu un nou articol, fără a fi invocate observații de conținut. În aviz, Înalta Curte a menţionat că, „indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spaţiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoare constituţională”.

Calea Republicii Moldova spre integrarea europeană este una de durată, dar fermă, consideră autorii inițiativei, deputați din majoritatea parlamentară și grupul PPE. Ei menționează că „disputele politice și geopolitice ce ține de apartenența Republicii Moldova la spațiul valoric european aduc grave prejudicii atât de imagine, cât și social-economice. Republica Moldova este parte a Europei și acest fapt este incontestabil”.

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a propus în ședință de Guvern să fie organizat un referendum privind modificarea și completarea Constituției, care prevăd că obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea europeană.

Președintele Igor Dodon a declarat anterior că va face „tot posibilul” să nu se ajungă la adoptarea de către Parlament a proiectului de modificare a Constituției privind integrarea europeană și afirmă că este „adeptul integrării eurasiatice”.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18000751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!