ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul și APL-urile au convenit să mențină un dialog deschis pentru soluționarea problemelor cetățenilor

13:39 | 01.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Reprezentanții Administrației Publice Centrale (APC) și cei ai Administrației Publice Locale (APL) au participat astăzi la evenimentul „Dialog direct cu APL”, organizat de Guvernul Republicii Moldova, cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat Prim-ministrul Pavel Filip, membrii Cabinetului de miniștri, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit și alți oficiali de rang înalt.

La deschiderea evenimentului, Premierul Pavel Filip a declarat că menținerea cooperării între APC și APL este extrem de importantă, întrucât de aceasta depinde bunăstarea oamenilor din localitățile țării. „Este necesar un dialog direct, sincer și constructiv. În ultimii doi ani am traversat etape grele, însă am demonstrat că facem față celor mai arzătoare probleme. S-a lucrat și se lucrează într-un ritm sporit, iar rezultatele ne motivează să continuăm. Astăzi am invitat aici toți miniștrii ca să discute cu dumneavoastră despre reforme și probleme, pe care în comun ne vom strădui să le rezolvăm cu succes. Mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră și pentru abordările pro-active de care dați dovadă”, a spus Filip.

Totodată, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a specificat că administrația locală este foarte importantă pentru partenerii europeni, întrucât aceștia contează mult pe dezvoltarea locală. „Aveți toată susținerea UE, care este un partener de încredere. Mizăm mult pe îmbunătățirea și sporirea accesibilității la serviciile publice și pe reforme ce vor aduce beneficii vizibile cetățenilor. Contăm pe un dialog deschis și productiv pentru continuarea proiectelor locale în beneficiul cetățenilor”, a afirmat Michalko.

„Autoritățile locale se bucură de cea mai mare susținere din partea cetățenilor, de aceea purtați o mare responsabilitate. SUA va continua să ofere asistența necesară pentru cetățenii țării. Totodată, ne pare rău că există cazuri de presiuni asupra autorităților locale. Vă îndemnăm să activați deschis, transparent și să rezistați tuturor presiunilor, iar necesitățile cetățenilor să stea în capul mesei”, a menționat ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

La rândul său, președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, a remarcat că, anul trecut, situația privind APL-urile nu s-ar fi schimbat în bună parte. „Ne dorim să soluționăm împreună  problemele, fapt pentru care avem nevoie de unitate și consens. Anul trecut, practic pe toate domeniile avem restanțe la implementarea agendei, o altă problemă este salarizarea mică, comunicarea ineficientă. Ne sunt impuse sarcini, fără avea un buget pentru aceste acțiuni. Reformele nu se fac în cabinete, acestea trebuie să fie transparente și discutate larg, în așa mod vom obține rezultate bune”, a precizat Tatiana Badan.

Anual, la 1 februarie, este marcată Ziua autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală. În Republica Moldova există aproximativ 900 de primării.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18000788

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!