ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul Polonez din Bucureşti a inaugurat la Chişinău o expoziţie dedicată cercetăşiei poloneze

18:05 | 01.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. O expoziție fotodocumentară cu genericul „Asociația cercetașilor polonezi în familia internațională a cercetașilor” a fost inaugurată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, de către Institutul Polonez din Bucureşti, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenţie, directorul adjunct al instituţiei, Aurelia Corneţchi a menţionat că  expoziția este compusă din 30 de planșe, realizate de Muzeul Cercetășiei ZHP din Varșovia, la inițiativa institutului sus-numit. „Aceasta face parte din seria de manifestări culturale ce marchează aniversarea în anul 2018 a 100 de ani de la Renașterea Statului Polonez”, a precizat Aurelia Corneţchi.

În context, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, Agnieszka Skieterska, a afirmat că această expoziţie este doar un element dedicat celor 100 de ani de la Renaşterea Statului Polonez. Potrivit sursei citate, cercetășia (scout) este o mișcare educativă globală a copiilor și tinerilor (care a luat naștere în anul 1907), bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, în cadrul căreia tinerii se dezvoltă emoțional, fizic, intelectual, social, spiritual, ca indivizi și cetățeni responsabili în comunitățile lor locale, naționale și internaționale.

Prezent la eveniment,  Ambasadorul Poloniei la Chişinău, Bartlomiej Zdaniuk a subliniat că  expoziţia este foarte frumoasă, care vorbeşte despre patriotism şi solidaritate şi se înscrie  motivat în suita de manifestări consacrată celor 100 de ani de la redobândirea Independenţei de către Statul Polonez.

Preşedintele Asociaţiei Cercetaşilor din R. Moldova, Vasile Godoroja a  spus că membrii organizaţiei pe care o conduce au multe de învăţat de la cercetașii polonezi.

Mişcarea de cercetaşi a luat naştere în 1907, iniţiatorul ei fiind  lordul Robert Baden-Powell,  un ofiţer britanic, care a văzut în camping şi activităţile desfăşurate în mijlocul naturii nu numai o preocupare utilă şi interesantă pentru copii şi tineri,  ci şi o modalitate eficientă de a le induce un comportament civilizat faţă de mediul înconjurător, dar mai ales faţă de semenii lor. Pentru a-i învăţa pe cercetaşi disciplina, Baden-Powell i-a organizat după modelul cercetaşilor militari.

Cercetăşia este recunoscută internaţional în 217 ţări şi teritorii şi are peste 38 de milioane de membri. Toate organizaţiile naţionale recunoscute sunt încadrate în Organizaţia Mondială Scout (OMMS).

Expoziţia va fi deschisă până la 18 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18000797

img18000797

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!