ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovagaz solicită reducerea tarifului mediu la gaz pentru consumatorii finali

10:03 | 02.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Moldovagaz a solicitat pe 1 februarie Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să examineze aprobarea tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018. Furnizorul de gaze naturale estimează o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5545 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, până la 4914.97 de lei, informează MOLDPRES.

ANRE are la dispoziție 15 zile lucrătoare din data publicării cererii Moldovagaz pe 1 februarie și a materialelor aferente pentru prezentarea recomandărilor.

Solicitat de MOLDPRES, expertul IDIS ”Viitorul”, Victor Parlicov, a menționat că cifrele prezentate de Moldovagaz privind prețul de achiziție a gazului și cursul de schimb sugerează că ar trebui să fie operată o reducere a tarifului cu 25 la sută. Calculele prezentate de furnizor arată că la solicitarea noului tarif a fost luat în calcul un preț de achiziție a gazului rusesc de 178 dolari (3 155.88 lei) pentru o mie de metri cubi pe care îl prognozează furnizorul pentru anul 2018, față de costul inclus în actualul tarif de 4194 lei și un curs valutar de 17.68 de lei pentru un dolar. La stabilirea tarifului actual a fost luat în calcul un curs de 21 lei pentru un dolari.

”Deci, urmează ca Moldovagaz să explice ce alte costuri au crescut vertiginos, încât în situația în care prețul de achiziție a scăzut cu 25 la sută, iar cursul de schimb cu 14 la sută, este solicitată o micșorare de tarif cu doar 11.4 la sută”, a mai spus Parlicov.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat în ședința din această săptămână a Guvernului că analizele efectuate arată că există premisele ca tarifele la gazele naturale ar putea să fie reduse cu până la 20 la sută. El a adăugat că Moldovagaz are altă părere, dar decizia va fi luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

„Am cerut de asemenea celor de la Moldovagaz să se gândească la un sistem de compensare pentru primele luni ale anului, în cazul în care se ajunge la reducerea prețului, așa încât oamenii să beneficieze de această reducere încă din primele zile ale lui 2018. Consider normal ca cetățenii să plătească noul preț redus începând cu 1 ianuarie 2018, chiar dacă procedurile legale mai durează; acestea trebuie respectate, fără îndoială, însă atunci să se găsească modalitatea de compensare. Fie li se dau oamenilor banii înapoi pe ce au plătit în ianuarie-februarie, de exemplu, fie le vin facturi mai mici în lunile următoare. Urmează deja sa vină Moldovagaz cu soluția”, a adăugat premierul.

Ultima modificare a tarifului la gaze a fost efectuată la 26 ianuarie 2016, când tariful mediu pentru consumatorii finali a fost aprobat la nivel de 5545 lei pentru o mie de metri cubi, în descreștere cu 677 lei sau 10,9 la sută față de tariful în vigoare la momentul respectiv. Tariful pentru consumatorii casnici în prezent este de 5892 lei (fără TVA) pentru o mie de metri cubi, la un consum de până la 30 metri cubi și 6138 lei pentru consumul de peste 30 metri cubi. În solicitarea Moldovagaz din 1 februarie 2018 nu este specificat tariful pentru consumatorii casnici.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18000811

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!