ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 70 de companii din R. Moldova vor beneficia de suport în vederea respectării standardelor de calitate ale UE

14:31 | 02.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat astăzi la Chișinău. Centrul de Acreditare MOLDAC, Institutul de Standardizare, Institutul Național de Meteorologie, dar și Ministerul Economiei și Infrastructurii vor colabora în cadrul proiectului în vederea alinierii țării la standardele Uniunii Europene în materie de calitate a bunurilor și a serviciilor, informează MOLDPRES.

„Acest proiect este important pentru Republica Moldova în consolidarea infrastructurii calității. Suntem în proces de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană (DCFTA), iar acest proiect, la fel ca și alte proiecte realizate în colaborare cu UE, oferă  asistență consistentă în îndeplinirea obligațiunilor de țară”, a menționat Chiril Gaburici, ministru al Economiei și infrastructurii.

Potrivit acestuia, infrastructura calității ”are un rol foarte important în tot ce ține de asigurarea excelenței la toate etapele de producție, comercializare a bunurilor și serviciilor, atât pe piața internă, cât și externă, inclusiv cu țările UE”. Ministrul Economiei a menționat că se depun eforturi pentru crearea celor mai bune condiții pentru afaceri, făcând referință în context la reducerea actelor permisive de la 413 la 150, a organelor de control de la 58 la 18, liberalizarea pieței muncii pentru a facilita accesul străinilor la piața muncii din Republica Moldova.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că este un proiect tehnic, dar foarte necesar pentru ajustarea infrastructurii calității Republicii Moldova la standardele UE în contextul Acordului de Asociere, care include Acordul de Liber Schimb. „Uniunea Europeană va continua sprijinul pentru implementarea prevederilor Acordului. Acest proiect este o continuare a unui șir numeros de proiecte dedicate DCFTA și infrastructurii calității”, a spus diplomatul european.

Anume implementarea Acordului de Asociere și DCFTA „oferă acele condiții de care mediul de afaceri al Republicii Moldova încă duce lipsă sau trebuie îmbunătățite”. Peter Michalko a precizat că în cadrul proiectului va fi oferită asistență agenților ce țin de infrastructura calității și supravegherea pieței. O parte importantă a proiectului este dedicată sectorului privat, în primul rând de a fi informat despre cerințele UE pentru exportul produselor pe piața europeană și pentru a ajuta sectorul privat să încorporeze aceste standarde în produsele și serviciile sale.

Peste 70 de companii vor beneficia de suport direct în vederea respectării standardelor de calitate ale Uniunii Europene. Autorii proiectului se așteaptă la o implicare activă a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova în vederea susținerii companiilor moldovenești, astfel încât acestea să poată implementa standardele europene de calitate și să beneficieze de posibilitățile pe care le oferă Acordul de Liber Schimb.

Proiectul are un buget de 3,6 milioane de euro și este prevăzut pe o perioadă de trei ani.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18000827

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!