ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transportul de mărfuri a revenit pe o creștere puternică în 2017, după scăderea din ultimii doi ani

13:16 | 03.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Volumul mărfurilor transportate anul trecut de întreprinderile de transport, feroviar, auto, fluvial şi aerian a crescut cu 23,8 la sută, comparativ cu anul 2016, până la 17,3 milioane tone. Transporturile au revenit pe creștere după o scădere cu 1,6 la sută în 2016 și 18,3 la sută în 2015, potrivit Biroului Național de Statistică, informează MOLDPRES.

Date ale Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) arată că pe parcursul anului 2017, a crescut de 2,2 ori volumul mărfurilor transportate aerian, cu 38 la sută - feroviar și cu 19,3 la sută - rutier. Totodată, a fost atestată o diminuare cu 0,6% a volumului mărfurilor transportate fluvial.

Creșterea volumului mărfurilor transportate a fost determinată de ameliorarea situației economice înregistrată în anul 2017, inclusiv majorarea volumului exportului și importului de mărfuri, precum și de majorarea volumului mărfurilor tranzitate, explică specialiștii Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Numărul pasagerilor transportați cu toate tipurile de transport înregistrează descreșteri, cu excepția transportului aerian, care a crescut cu 45,4 la sută, cea mai mare creștere înregistrată în ultimii zece ani.

Serviciul comunicare și relații publice al MEI menționează că sectorul transportului rutier este relativ competitiv și stabil comparativ cu alte sectoare din domeniu. Aproximativ 71 la sută din volumul total de mărfuri și 97 la sută din numărul total al pasagerilor sunt transportați cu mijloace de transport rutier. În anul 2017 volumul mărfurilor transportate cu acest mijloc de transport a constituit 12,3 milioane tone, cu 19,3 la sută mai mult față de anul precedent. Totodată, anul trecut, numărul pasagerilor care s-au folosit de transportul auto (autobuze și microbuze) a fost de 100,3 milioane pasageri, cu 1,8 la sută mai mic față de anul 2016.

În opinia specialiștilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe parcursul anului 2017, transportul de mărfuri pe cale feroviară s-a revigorat, iar transportul de pasageri stagnează evoluția sectorului. Astfel, pentru prima dată în ultimii patru ani volumul mărfurilor transportate pe cale feroviară a înregistrat creșteri, în 2017 fiind transportate 4,8 milioane tone de mărfuri sau cu 38 la sută mai mult față de 2016.

Transportul aerian devine tot mai atractiv, în special, pentru pasageri, înregistrând ritmuri de creștere impunătoare. Numărul persoanelor care au utilizat transportul aerian în 2017 a constituit 1,6 milioane pasageri, fiind în creștere cu 45,4 la sută, comparativ cu anul 2016. Totodată, creșteri duble înregistrează volumul mărfurilor transportate pe cale aeriană, deși cantitatea acestora este încă neînsemnată la nivel național.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18000850

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!