ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniunea reprezentanților societății civile de pe cele două maluri ale Nistrului: creșterea încrederii reciproce prin comunicare

15:08 | 05.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. La Chișinău, Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii Tinere, a organizat a patra reuniune a Comitetului Coordonator Deschis în Educația pentru Drepturile Omului.

Comitetul este format din persoane cu impact semnificativ asupra promovării și protecției drepturilor omului: societatea civilă (membri ai ONG-urilor, profesori, lideri ai grupurilor studențești, care doresc să facă schimbări în societate) de pe cele două maluri ale Nistrului.

La începutul ședinței, cu un discurs de bun sosit participanților, s-a adresat Ecaterina Grosu, director executiv al Centrului pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii Tinere. Ea a remarcat importanța drepturilor omului pentru o societate modernă și a accentuat relevanța schimbului de cunoștințe între reprezentanții societății civile din diferite regiuni ale Moldovei, inclusiv Transnistria și Găgăuzia.

Invitatul de onoare al Comitetului a fost Silvia Bicenco, coordonator al Fondul Canadian pentru Inițiative Locale în Moldova (Fondul Canadian și Uniunea Europeană susțin financiar Ședințele Comitetului, seminarele și alte activități ale proiectului).

Silvia Bicenco și-a exprimat mulțumirea de a fi prezentă la o astfel de reuniune, a subliniat importanța activităților, care implică ambele maluri ale Nistrului, a povestit despre activitatea Fondului Canadian în teritoriu deja al treilea an consecutiv și despre faptul că în fiecare an, Fondul finanțează 4-5 proiecte cu un buget de până la 40 000 de dolari canadieni, unde Centrul pentru promovarea și protecția drepturilor femeii tinere este unul dintre beneficiarii.

După care, toți cei prezenți la întâlnire, au discutat despre beneficiile și rezultatele ședințelor de comitet din cadrul acestui proiect. Reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, precum și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului, prezenți la ședință, și care au participat la toate ședințele Comitetului, și-au exprimat opiniile lor, și au fost foarte activi în discuție.

Silvia Bicenco a mulțumit tuturor pentru participarea lor și a apreciat expunerile fiecăruia.

De asemenea, participanții au abordat probleme comune din procesul de educație a tinerilor și a procesului de susținere a drepturilor omului, au ascultat părerea lui Veceslav Popescul, expert în domeniul educației din Transnistria, cu privire la reforma serviciilor de educație și accesibilitatea lor pentru copii și adolescenți, schimb de experiențe și realizări, au  analizat situația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Directorul executiv al Institutului pentru Democrație (Găgăuzia), Tatiana Sergheeva, a vorbit despre experiența tinerilor Găgăuziei în domeniul educației pentru drepturile omului, a descris rolul ONG-urilor în acest proces.

Andrei Nikolaiev, președintele Societății de Cultură Bulgară „Rodoliubețs“ (regiunea transnistreană), a menționat problemele și provocările cu care se confruntă societatea civilă din Transnistria, a sugerat importanța cooperării dintre ONG-uri, dar și a cadrele didactice de pe cele două maluri ale Nistrului.

Prezența la întâlnire a jurnalistei și directorului canalului on-line transnistrean „Zerkalo TV“, a oferit posibilitatea celor prezenți de a discuta despre schimbarea rolului mass-media în societatea contemporană, influența mass-mediei asupra procesului de formare a identității.

După însumarea rezultatelor, participanții au menționat că au aflat multe lucruri noi și utile, au remarcat productivitatea comunicării dintre reprezentanții de pe cele două maluri ale Nistrului. Participanții au apreciat foarte înalt acest eveniment, s-au exprimat despre rolul a astfel de întâlniri pentru consolidarea încrederii între reprezentanții societății civile de pe cele două maluri ale Nistrului, mulțumind organizatorilor și donatorilor pentru organizare.

img18000876

img18000876

img18000876

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!