ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PSRM a prezentat programul de activitate a fracțiunii în actuala sesiune parlamentară

13:54 | 06.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a prezentat astăzi programul de activitate a fracțiunii parlamentare a PSRM din sesiunea plenară primăvară-vară a anului curent, transmite MOLDPRES.

Liderul socialiștilor a expus componentele de bază ale programului. Acesta conține mai multe inițiative legislative elaborate de deputații fracțiunii PSRM, care urmează a fi înregistrate în Parlament. „La capitolul „Politic, Neutralitate, Statalitate” principalele inițiative se referă la înlocuirea disciplinei de studiu Istoria Românilor cu Istoria Moldovei și interzicerea întrunirilor și manifestațiilor unioniste. La fel, ne vom axa pe promovarea Declarației cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Totodată,  în domeniile „Asistenţă socială, Educaţie, Sănătate” vom cere indexarea pensiilor de două ori pe an cu 20% până la atingerea nivelului minim de existență, asigurarea tuturor condițiilor pentru angajarea invalizilor în câmpul muncii și majorarea indemnizațiilor acestora cu 10%”, a spus Greceanîi.

La fel, președintele PSRM a anunțat că vor exista mai multe inițiative legislative privind stabilirea moratoriului la închiderea școlilor și a instituțiilor medicale din țară. „Vom iniția revizuirea și diminuarea prețurilor la serviciile medicale prestate de instituțiile medico-sanitare publice, precum și a prețurilor medicamentelor în farmacii. O prioritate este și majorarea valorii compensațiilor unice pentru tinerii specialiști și scutirea acestora de la plata impozitului pe venit timp de trei ani de la absolvire”, a afirmat Zinaida Greceanîi.

„La capitolul „Economie” ne propunem audierea conducerii Băncii Naționale a Moldovei privind Raportul Kroll-2 și audierea conducerii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică cu referire la tarifele majorate la gazele naturale pentru consumatorii casnici. O prioritate este și protejarea pieţei şi a producătorului autohton și extinderea termenului de desfăşurare a activităţilor în baza patentei de întreprinzător, până la 31 decembrie 2022”, a remarcat liderul socialiștilor.

De asemenea, deputații PSRM vor propune modificarea Codului Penal cu referire la sancțiunile pentru funcționarii electorali pentru fraudele electorale. Solicitarea vine în contextul aproprierii alegerilor parlamentare în anul 2018.

Fracțiunea PSRM din Parlament este constituită din 24 de deputați.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18000916

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!