ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sculptorul Ion Zderciuc a vernisat o expoziţie personală la un muzeu din Chişinău

18:44 | 06.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. O expoziţie personală a sculptorului Ion Zderciuc a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Aceasta este a doua expoziţie a autorului în ultimii 20 de ani şi cuprinde 57 de lucrări, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, Ion Zderciuc a menţionat că în această expoziţie sunt lucrări din ultimele trei decenii de activitate, inclusiv replici ale unor busturi, precum cel al lui Grigore Vieru sau Andrei Vartic. „Mă grăbesc încet şi nu ţin neapărat să expun ceea ce creez. În fiecare lucrare depun multă muncă, dar şi mult suflet. Astfel, în fiecare dintre acestea este şi o părticică din sufletul meu”, a subliniat protagonistul evenimentului.

Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, moderatorul manifestării, a afirmat că  Ion Zderciuc s-a manifestat excepţional în contextul monumentelor de for public. „Este cel mai bun portretist în sculptură din R. Moldova. A fost desemnat drept câştigător la majoritatea concursurilor la care a participat. Este un artist care are o dragoste aparte faţă de oameni şi faţă de  personalităţile pe care le sculptează, reuşind să pătrundă în sufletele lor.  Ion Zderciuc este un longeviv în evoluările colective. A expus de la vârsta de 19 ani.  Este un artist serios, care s-a bucurat de recunoştinţa mediului artistic de la noi. În acelaşi timp,  este şi un pedagog extraordinar”, a accentuat Tudor Zbârnea.

La rândul său, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu a remarcat că Ion Zderciuc este  la ora actuală cel mai bun sculptor din R. Moldova, iar directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a adăugat că este un artist cu o operă împlinită.

Prezent la eveniment, primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros a  afirmat că Ion Zderciuc este o personalitate distinctă căruia i s-a conferit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului.  „Are mai multe lucrări de for public în localitatea noastră. Graţie lui, Ungheniul a devenit un oraş al sculpturilor, iar cineva zicea că după numărul de sculpturi pe cap de locuitor, localitatea noastră întrece oraşul Sankt Petersburg.  Ion Zderciuc a organizat la Ungheni şase tabere de sculptură, iar în acest an va avea loc cea de-a VII-a şi va fi dedicată Centenarului Unirii”, a precizat Alexandru Ambros.

Ion Zderciuc s-a născut la 24 aprilie 1957 în satul Bereşti, raionul Ungheni. În 1976 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (azi - Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală) din Chişinău şi în 1987 - Institutul de Pictură, Sculptură şi Arhitectură „I. Repin” din Leningrad (actualmente – Academia de Arte Plastice din Sankt Petersburg).

A semnat un şir de lucrări apreciate, printre care sunt: "Maternitate”, „Creangă şi Eminescu”, „Creangă pe laiţă”, „Portretul feciorului”, „Portretul tatei”, „Pigmalion”, „Fiul rătăcitor”, „Plâns”, „Agonie” ş.a. În 1995 Ion Zderciuc a executat monumentul lui Mihai Eminescu din Ungheni, iar în 1997 - monumentul lui Vasile Alecsandri, instalat în scuarul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. De asemenea, a executat bustul lui Antioh Cantemir, pe care Guvernul Republicii Moldova l-a dăruit oraşului Sankt Petersburg. Ion Zderciuc a fost distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova pentru sculptură (anii 2000, 2011), Marele premiu „Eminescu în Artă”, 2001, Premiul de excelenţă al Ministerului Culturii (2009, 2010), precum şi cu ordinul „Pentru Merit” în grad de Comandor al României (2001).

Expoziţia va fi deschisă până la 25 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan) 

img18000934

img18000934

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!