ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activele oficiale de rezervă au atins un nou record istoric

13:11 | 07.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Activele oficiale de rezervă au atins, la 31 ianuarie, un nou record istoric, 2 miliarde 903 milioane de dolari SUA, potrivit datelor difuzate astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM). Rezervele valutare s-au majorat cu circa 100 milioane de dolari SUA, față de sfârșitul anului trecut, informează MOLDPRES.

După criza bancară din 2014, rezervele au scăzut cu circa un miliard de dolari și în octombrie 2015 au atins cel mai jos prag, respectiv 1,74 miliarde de dolari SUA. După stabilizarea cursului leului, asanarea sistemului bancar și restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional, intrarea pe contul Ministerului Finanțelor a unor credite externe, Banca Națională a reușit în doi ani să recupereze pozițiile pierdute. BNM intervine pe piața valutară internă doar în calitate de cumpărător de valută străină, în condițiile în care cursul leu-dolar a continuat să scadă pe parcursul anului trecut și începutul acestui an.

Datele Băncii Naționale arată că activele oficiale de rezervă au crescut în 2017 cu 598 milioane de dolari SUA, față de o majorare cu 470 milioane în anul 2016.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18000946

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!