ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Naţional de Artă a vernisat expoziţia comemorativă ”Nelly Sajin-80 ani de la naştere”

18:13 | 07.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. O expoziţie comemorativă cu genericul ”Nelly Sajin-80 ani de la naştere” (artă decorativă), a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului instituţiei, Tudor Zbârnea, expoziţia cuprinde circa 60 de lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, realizate în tehnici şi stiluri diferite, caracterizate nu doar prin originalitatea şi complexitatea executării, dar şi prin viziunea inovatoare a artistei.

Solicitată de MOLDPRES, gestionarul colecţiei de artă decorativă şi sculptură a muzeului, Valeria Suruceanu, a menţionat că Nelly Sajin este autoarea unui număr mare de lucrări cu teme şi imagini inspirate din arta populară şi cotidiană.

„Unele compoziţii au fost realizate pentru a servi decor pentru interioarele unor instituţii publice din R. Moldova: Blocul central al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Palatul Republicii, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Sala de nunţi din Chişinău ș.a. Toate acestea ne vorbesc despre măiestria artistei,  capacitatea ei de a gândi liber şi de a aborda armonios sinteza între compoziţii şi spaţiul arhitectonic”, a precizat Valeria Suruceanu.

Nelly Sajin s-a născut la 23 ianuarie 1938 în oraşul Satca, regiunea Celeabinsk, Rusia. În anul 1966 a absolvit Şcoala Superioară de Artă Industrială "V. Muhina" din Sankt-Petersburg. În acelaşi an, s-a stabilit în R. Moldova, dedicându-se artei ceramicii. Pe parcursul activităţii sale, Nelly Sajin a participat la numeroase expoziţii şi simpozioane naţionale şi internaţionale din Lituania, Republica Cehă, Italia, Iugoslavia, Polonia, Germania, SUA și Ungaria. S-a stins din viaţă în anul 1996.

Expoziţia va fi deschisă până la 27 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18000978

img18000978

img18000978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!