ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputaţii s-au întrunit în prima şedinţă plenară din sesiunea Legislativului de primăvară-vară

12:14 | 08.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Deputaţii s-au întrunit astăzi în prima şedinţă plenară din sesiunea Legislativului de primăvară-vară. Printre priorităţile şi inovaţiile pentru această sesiune se numără adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2019 şi fortificarea mecanismului de control parlamentar, comunică MOLDPRES.

Printre obiectivele enunţate pentru sesiunea curentă sunt proiecte de legi ce ţin de reforma sistemului judecătoresc, cea a pensiilor, cele din domeniul energetic, drepturile omului, legislația mass-media, lupta împotriva corupției, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea infrastructurii drumurilor, obținerea tranșelor II și III ale asistenței macrofinanciare de la Uniunea Europeană etc.

Cele mai importante subiecte care vor fi supuse audierilor, inclusiv în comisii, vor fi audierea raportului Kroll II, elucidarea pagubelor cauzate de intemperii, utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile, implementarea Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, securitatea energetică, implementarea Acordurilor de securitate socială, realizarea Strategiei de reformare a justiției, acțiunile de combatere a tuberculozei, controlul tutunului, situația în domeniul sănătății mintale, reorganizarea Fondului rutier, precum și audierea rapoartelor anuale ale instituțiilor care raportează Parlamentului. 

Tot în sesiunea plenară de primăvară–vară, în Parlament va fi implementată în premieră o nouă metodologie de evaluare ex-post, privind implementarea actelor legislative. Evaluarea ex-post va permite deputaţilor să analizeze datele ce ţin de implementarea actelor legislative şi impactul lor asupra societăţii. Procesul prevede două modalități de evaluare: juridică, pentru a verifica dacă au fost aprobate toate actele normative necesare sau dacă sunt obstacole la aplicarea legii, și de impact, pentru a analiza eficiența actului legislativ, respectiv îmbunătățirea implementării acestuia.

Analiza ex-post juridică se va efectua după un an de la intrarea în vigoare a actului legislativ, iar analiza ex-post de impact - după trei ani. În procesul de evaluare urmează a fi consultați reprezentanții grupurilor-țintă și ai părților interesate: autoritățile administrației publice centrale și locale, experți, reprezentanți ai mediului academic, ai instituțiilor profesionale și organizațiilor non-guvernamentale.

În urma evaluării ex-post, Parlamentul va lua decizii în privința continuării, modificării, abrogării sau înlocuirii actului legislativ cu unul nou. Anterior, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că unul din actele legislative care ar putea fi supus evaluării ex-post este Codul Educației.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18001004

img18001004

img18001004

img18001004

img18001004

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!