ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost desemnaţi laureaţii expoziției-concurs de artă plastică contemporană „Noi: tineretul creator”

18:14 | 08.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Peste 100 de tineri şi-au etalat lucrările în cadrul expoziţiei-concurs de artă plastică contemporană „Noi: tineretul creator”, care a fost vernisată astăzi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde circa 130 de lucrări de pictură, grafică, tapiserie, ceramică şi sculptură.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menţionat că, aflată la cea de-a XVII-a ediţie, expoziţia urmăreşte drept scop de a promova tineretul de creaţie şi de a vedea care sunt tendinţele de dezvoltare ale artei plastice contemporane.

„Lucrările expuse sunt diverse ca stil şi ca gen. Este singura expoziţie-concurs care întruneşte mai mulţi tineri artişti plastici, majoritatea dintre ei elevi şi studenţi la instituţiile de profil din ţară. Într-o expoziţie colectivă se observă mai bine individualitatea artistică a fiecărui participant, ce a adus el nou în artele plastice de la noi. Fiind una de concurs, expoziţia stimulează tineretul creator atât moral, cât şi material, chiar dacă premiile sunt mai mult simbolice”, a precizat Dumitru Bolboceanu.

Criticul de artă Tudor Stăvilă a afirmat că expoziţia demonstrează că în arta plastică vin nume noi, care încearcă să ne convingă că acest domeniu de creaţie are un viitor, iar sculptorul Ioan Grecu, preşedintele juriului, a subliniat că fiecare participant la expoziţie are personalitate şi eul său propriu în fiecare lucrare.

Marele Premiu, în valoare de 3000 de lei, acordat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, i-a fost înmânat de către secretarul de stat pentru tineret Radu Rebeja, lui Victor Frimu pentru lucrarea de pictură „Templul naturii”. Premiul I, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, a fost obţinut de Maria Plop, pentru lucrarea „Zbor”, executată în marmură şi travertin, premiul II - Dumitru Lungu, pentru lucrarea „Alter Ego”, tehnică mixtă şi premiul III – Olga Roşca, pentru lucrarea „Străpungere”, glazură.

Ana Luţcan, Ecaterina Căpăţână, Ana-Maria Donica, Iurie Gujeli, Alexandra Petraş şi Ana-Maria Colot au intrat în posesia diplomei de merit a Uniunii Artiştilor Plastici, iar Pavel Obreja s-a ales cu o diplomă de excelenţă acordată de către juriu, pentru lucrarea „Portret – artistul Gheorghe Răileanu”.

Expoziţia va fi deschisă până la 25 februarie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18001029

img18001029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!