ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrian Candu: Relaţia R. Moldova cu Rusia trebuie să fie bazată pe respect reciproc

13:24 | 09.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă trebuie să fie bazată pe respect reciproc, ne dorim o cooperare practică şi o înțelegere a faptului că Moldova nu este un stat sclav, precum unii o mai văd. Afirmaţia a fost făcută de speakerul Andrian Candu în cadrul unei emisiuni la un post TV, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Candu, Chişinăul ar trebui să aibă cu Moscova o relație de parteneriat, dar pe de altă parte cetățenii noștri care călătoresc în Federația Rusă sunt intimidați, arestați, chiar la nivel de miniștri. “Deci nu putem vorbi despre niciun respect. Noi am încercat să găsim anumite soluții, dar la o mână întinsă primeam o palmă și am zis ajunge. Tot ce se întâmplă în Transnistria este cu amestecul Federației Ruse. Armata, munițiile sunt ale Rusiei. Instituțiile noastre de drept au identificat foarte multe pașapoarte rusești eliberate persoanelor care s-au născut în regiunea transnistreană”, a spus Candu.

Şeful Legislativului a specificat că modificările operate în Codul Audiovizualului ce prevăd restricţionarea retransmiterii emisiunilor analitice din Rusia, modificări condamnate de Duma de Stat a Rusiei, erau necesare fiind propuse de mai mulţi experţi. ”Noi am organizat anul trecut o conferință internațională prin care am convocat la Chișinău cei mai buni experți pe tot ceea ce ține de televiziune și propagandă. Toți specialiştii ne spuneau că în Republica Moldova există manipulare, propagandă și dezinformare din partea unor surse media, inclusiv TV din Rusia. Ucrainenii ne spuneau vreți să ajungeți în război? Vreți să aveți ceea ce avem noi cu Crimeea? După care toate analizele noastre au dus la ceea că trebuie să luam măsuri pe care le-am şi luat”, adăugat Candu. 

Ieri Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o Declarație prin care a  condamnat atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova. Documentul a fost votat de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţă. Legislatorii din fracţiunile PSRM şi PCRM au boicotat şedinţa.

Totodată, deputaţii au făcut apel către înalții decidenți politici ai Federației Ruse să intervină pentru a stopa toate aceste abuzuri și campanii de denigrare a Republicii Moldova, stoparea oricărei forme de sprijinire a partidelor politice din țara noastră, menționând că finanțarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca și susținerea lor prin alte modalități.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18001048

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!