ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Militarii moldoveni vor participa la un exerciţiu în România

14:03 | 09.02.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Un contingent constituit din 60 de ofiţeri, subofiţeri, sergenţi şi soldaţi ai Armatei Naţionale va participa, în perioada 11-17 februarie curent, la exerciţiul multinaţional „Platinum Eagle 18.1”, care se va desfăşura la Centrul de Instruire Babadag, România, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, la exerciţiu militarii Armatei Naţionale vor participa cu 12 unităţi de tehnică şi echipament militar. Vehiculele militare se vor deplasa, sâmbătă, 10 februarie, pe traseul Chişinău-Cahul-Giurgiuleşti. Soldaţii moldoveni se vor antrena împreună cu militari din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi SUA.

Scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii între forţele participante, menţinerea capabilităţii de instruire în comun, precum şi dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaţionale.

Conform scenariului, militarii moldoveni vor face parte dintr-o companie internaţională, condusă de colegii din SUA, şi vor avea de executat trageri de luptă cu armamentul din dotare şi proceduri de comandă şi control la nivel de subunitate.

Participarea militarilor Armatei Naţionale la exerciţii în România a fost discutată recent în cadrul vizitei la Chişinău a ministrului Apărării Naționale al României, Mihai Fifor. Atunci oficialul anunţa că autorităţile din R. Moldova şi România ar putea crea un batalion mixt pentru situații de urgență.

Anterior Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a criticat participarea militarilor moldoveni la exerciţii în străinătate şi a cerut ca ieşirile reprezentanţilor Armatei Naţionale în afara ţării să se facă doar cu acordul prealabil al comandantului suprem.

(Reporter A. Zara, editor  L. Alcază)

img18001051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!