ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tineri din Consiliul Național al Elevilor au discutat cu Andrian Candu despre provocările din sistemul educațional

16:30 | 09.02.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Realizările și provocările din sistemul educațional au fost discutate în cadrul unei întâlniri a Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu tinerii din Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Politicile de încurajare și susținere a tinerilor, inclusiv în procesul de angajare, de asigurare cu un loc de trai, de dezvoltare a unei afaceri au fost discutate pe larg în sala de ședințe plenare a Parlamentului. Speakerul s-a referit la un șir de programe, aflate în proces de implementare, precum ”Prima casă”, programe de susținere a financiară a tinerilor antreprenori, acces la fonduri europene etc. 

Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit avantajele învățământului dual, care combină practica în întreprinderi (70%) și formarea profesională în instituțiile de învățământ profesional tehnic (30%).

”Am discutat cu investitorii străini din Republica Moldova pentru a angaja în companiile lor tineri, care să combine învățătura cu munca. Astfel, tinerii vor obține și cunoștințe teoretice, și deprinderi practice, și vor acumula experiență de muncă”, a declarat Andrian Candu.

Tinerii au semnalat un șir de probleme din instituțiile de învățământ în care își fac studiile, precum utilaje învechite, manuale uzate moral etc.

”Sistemul educațional în întregime este o prioritate în acest an. Atât la nivel de Guvern, cât și Parlament, în ministerul și comisia de profil se va lucra pentru a identifica soluții de îmbunătățire radicală a sistemului.”, a menționat Andrian Candu.

Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic este o structură reprezentativă și consultativă a elevilor din școlile profesionale și colegii pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pe platforma căreia sunt discutate realizările și provocările cu care se confruntă tinerii în sistemul educațional.

Consiliul este format, pentru anul de studii 2017 – 2018, din 36 de tineri, reprezentanți ai școlilor profesionale, colegiilor și școlilor de excelență.  

img18001064

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!