ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

17:01 | 09.02.2018 Categorie: Comunicate

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/.

Experți ai Uniunii Europene în prima vizită de lucru pentru 2018, la Autoritatea Națională de Integritate

La Autoritatea Națională de Integritate a sosit o delegație alcătuită din responsabili și experți ai Uniunii Europene, care au scop de a evalua implementarea acțiunilor prevăzute în Memorandumul privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene.

Misiunea în cauză s-a aflat în Republica Moldova în perioada 5-9 februarie și a inclus o serie de întâlniri cu conducătorii instituțiilor responsabile de punerea în aplicare a acțiunilor prevăzute în memorandumul de înțelegere.

În cadrul acestei ședințe, pe lângă faptul că experții europeni au făcut cunoștință cu noua conducere a Autorității Naționale de Integritate, au fost punctate și întrebări prioritare ce se regăsesc în Memorandumul privind asistența macro-financiară acordată Republicii Moldova, prevederile cărora sunt în derulare. Mai concret, sunt două condiționalități, nr. 6 - realizat și nr. 14 - parțial realizat din Memorandumul respectiv și ce urmează a fi implementate pe deplin de către ANI.

Rodica Antoci, președinta ANI, a informat delegația europeană despre prioritățile majore de moment ale instituției, vorbind despre acțiunile ce au fost realizate timp de o lună, de când a fost numită noua conducere a ANI, precum și despre pașii ce urmează a fi realizați pe termen scurt și mediu.

Rodica Antoci a informat experții europeni despre faptul că ieri, 08.02.2018, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat statele de personal și efectivul-limită al ANI, respectiv, în timpul cel mai apropiat urmează a fi aprobate un șir de regulamente și metodologii, în baza prevederilor cărora, Autoritatea urmează să-și lanseze activitatea propriu-zis.

Președintele ANI a punctat că la moment este în derulare suportul din cadrul proiectului comun Uniunea Europeană/Consiliul Europei/Republica Moldova - Controlul corupției prin aplicarea legii de combatere și prevenire.

Acțiunile prevăzute în tranșa I și II a Memorandumului privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene, de care Autoritatea Națională de Integritate este responsabilă, necesită înfăptuirea prevederilor importante, cum ar fi: alocarea unui buget corespunzător pentru ANI, în conformitate cu statele de personal în format nou – 76 de unități; recrutarea inspectorilor de integritate printr-un proces transparent, bazat pe merit și competitivitate, precum și a funcționarilor publici și angajații contractuali.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!