ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vasile Diacon a fost desemnat cel mai tehnic luptător la turneul ”Invită Nicolae Oriol”

15:36 | 12.02.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Elevul clasei a 11-a de la Liceul Republican cu Profil Sportiv din Chișinău, Vasile Diacon (84 kg), a fost desemnat cel mai tehnic luptător la turneul internațional de lupte libere ”Invită Nicolae Oriol”, rezervat cadeților și juniorilor, care s-a încheiat în week-end la Centrul național al loturilor naționale din capitală, relatează MOLDPRES.

”L-am desemnat cel mai bun luptător pentru că a demonstrat cunoștințe tehnice profunde nu doar în meciul final, disputat cu compatriotul Nicolae Lesnicov, premiant al Europenele de juniori, dar și în partidele anterioare”, a declarat pentru agenție campionul mondial de juniori și tineret Ruslan Bodișteanu. ”A insistat să participe, deși a fost răcit și a stat, în fond, la pat în ajunul turneului, urmând tratamentul indicat de medici”, a mărturisit antrenorul câștigătorului turneului, Anatol Zacon. Vasile Diacon este medaliat la Campionatul European de juniori.

La turneu au participat circa 200 de sportivi din șase țări: Rusia, România, Bulgaria, Spania, Ucraina și Republica Moldova. Competiția s-a desfășurat la 16 categorii de greutate. Majoritatea titlurilor de câștigători au revenit gazdelor.

La festivitatea de deschidere au fost prezenți Secretarul de stat pe problemele tineretului și sportului Radu Rebeja, deputatul Vasile Bolea, academicianul Gheorghe Ghidirim, care a practicat în tinerețe luptele libere. ”Luptele libere au obținut de-a lungul anilor succese frumoase pe arena internațională și vor beneficia în continuare de susținere din partea statului”, a subliniat în mesajul de salut adresat participanților Radu Rebeja. ”Am avut sprijin moral și financiar din partea multor elevi ai lui Nicolae Oriol, inclusiv de la mulți care s-au stabilit peste hotare”, a subliniat președintele Asociației pentru susținerea luptelor ”Oriol”, Nicolae Ceban.

Din componența Comitetului organizatoric al actualei ediții au mai făcut parte Ion Vremere, Constantin Ialâmov, Boris Sava, Andrei Perpelița, Ruslan Bodișteanu. Fondul de premiere în sumă de 30 mii de lei a fost asigurat de președintele Republicii Moldova.

Câțiva dintre elevii antrenorului emerit Nicole Oriol au obținut performanțe de nivel internațional. Printre ei figurează Boris Sava, campion al Spartachiadei popoarelor din URSS, medaliat la Mondialele de tineret, Vitalie Railean, campion european de tineret, Ghenadie Tulbea, dublu campion european, Anatol Guidea, premiant la Europene și Mondiale, Ruslan Bodișteanu, campion mondial de cadeți și tineret, Nicolae Ceban, Andrei Perpelița, premianți la Europene. 

Nicolae Oriol este multiplu campion național, vicecampion al Spartachiadei popoarelor din URSS (1971). A activat, cu începere din 1974, timp de aproximativ patru decenii în calitate de profesor la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv. A educat circa 30 de premianți la Campionatele Europene și Mondiale. Este născut pe 10 februarie 1947 la Crețoaia (Anenii Noi). Turneul s-a desfășurat pentru a 14-a oară.

(Reporter I. Robu, editor A. Răileanu) 

img18001122

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!