ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şapte persoane au fost reţinute într-un dosar de fals în acte în domeniul construcțiilor

16:28 | 13.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. Şapte persoane, printre care specialişti în domeniul construcţiilor, au fost reţinute astăzi în cadrul unor percheziţii efectuate în sediile Primăriei capitalei, Serviciului cadastral teritorial (SCT) Chişinău şi la domiciliile suspecţilor. Aceștia sunt cercetați penal într-un dosar de corupere, fals în acte şi trafic de influenţă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, din 2017 și până în prezent, un grup de persoane a închiriat un birou în sediul Primăriei capitalei și a pus în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din raza Chişinăului în interesul unor persoane fizice şi juridice.

Grupul era format din doi coordonatori şi mai mulţi specialişti în construcţii: experţi tehnici, proiectanţi, ingineri, diriginţi de şantier, care făceau parte din Comisia de recepţie finală a lucrărilor. Astfel, conducerea grupului identifica persoane, care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor, le asigurau întregul portofoliu de documente, după care implicau membrii Comisiei pentru semnarea procesului-verbal final.

Procurorii au stabilit că, având toată puterea de decizie, grupul perfecta actele de recepţie finală a construcţiilor, fără ca să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua lucrările. Toată afacerea derula într-un singur birou din cadrul Primăriei, după care, aceleaşi persoane mergeau la SCT Chişinău pentru a înregistra imobilele.

În cadrul anchetei, au fost documentate circa 40 de cazuri în care grupul a legalizat construcţia unor imobile din capitală şi din suburbiile acesteia. Pentru serviciile lor, coordonatorii grupului încasau de la clienţi sume cuprinse între 250 şi 3500 de euro, fiecare membru al Comisiei primind partea sa de bani.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la şapte ani de închisoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18001160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!