ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Plățile cu carduri emise în Republica Moldova au crescut cu aproape 50 la sută, în anul 2017

14:28 | 14.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Piaţa operațiunilor fără numerar efectuate în ţară cu carduri emise în Republica Moldova a crescut în anul 2017 cu aproape 1,6 miliarde de lei față de anul precedent și a atins un nivel record de 4,8 miliarde de lei. Achitările cu cardul la rețelele comerciale, benzinării și alte unități de prestare servicii au avut anul trecut o pondere de 10,8 la sută din totalul tranzacțiilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în anul trecut cu 49 la sută comparativ cu 2016. Este al șaptelea an consecutiv în care plățile cu cardul în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc puternic. Moldovenii au făcut cumpărături în țară şi au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 4 miliarde 847 milioane de lei, de aproape cinci ori mai mult decât acum cinci ani.

Patru din zece operațiuni cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 44 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.

Un număr de 16 609 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,73 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul primului trimestru. Doar în anul 2017 au fost instalate 1532 de noi terminale.

Datele BNM mai arată că valoarea operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară s-a ridicat la un total de 44,89 miliarde de lei, în creștere cu 17 la sută față de anul precedent. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești s-a cifrat la 4,7 miliarde de lei, dintre care 86 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova în anul 2017 aproximativ 6,7 miliarde de lei, față de 5,4 miliarde în anul 2016.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18001190

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!