ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Chiril Lucinschi a fost prelungit cu 30 de zile

14:40 | 14.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Mandatul de arest la domiciliu pe numele fostului deputat Chiril Lucinschi a fost prelungit astăzi cu 30 de zile. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, oficiul Buiucani, comunică MOLDPRES.

Potrivit judecătorilor, decizia poate fi atacată la Curtea de Apel.

Procurorul de caz, Eugen Rurac, a specificat că a cerut prelungirea mandatului de arest la domiciliu întrucât există riscul eschivării inculpatului de instanța de judecată. „Chiril Lucinschi deține și cetățenia altor state și există riscul ca acesta să părăsească țara, dacă va fi eliberat sub control judiciar”, a spus Rurac.

La rândul său, avocata lui Chiril Lucinschi, Corina Stratan, susține că decizia instanței este una contrară legii. „Suntem nemulțumiți de faptul că magistrații au respins cererea avocaților de a fi efectuată o expertiză judiciară asupra copiilor neautentificate ale rulajelor bancare. Am cerut efectuarea acestei expertize pentru a se stabili, dacă legislația națională include noțiunea de circuit financiar, deoarece cunoaștem că aceasta nu există. Pe 9 februarie 2018 au intrat în vigoare modificările la Codul de Procedură Penală, care prevăd că în cazul în care părțile solicită efectuarea unei expertize judiciare, instanța este obligată să dispună numirea expertizei, însă, din păcate, prevederea nu este respectată”, a afirmat Stratan.

Chiril Lucinschi a fost prezent la ședință. Acesta a precizat că nu intenționează să părăsească țara. „Voi rămâne aici până voi demonstra că nu sunt vinovat, întrucât nu am comis nici o infracțiune”, a menționat fostul deputat.

Tot astăzi, s-a finalizat cercetarea judecătorească, iar părțile au la dispoziție o lună pentru a se pregăti de dezbaterile judiciare.

Fostul deputat a fost reţinut la finele lunii mai a anului trecut și împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic sunt bănuiți de spălare de bani. Dosarul în care este cercetat Lucinschi a fost completat cu un nou capăt de acuzare - fals în declarații, manifestat prin neincluderea în declarațiile sale cu privire la avere și interese personale a calității de beneficiar financiar al veniturilor obținute de la două companii, ce figurează în schema de spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, împreună cu persoane interpuse ar fi comis spălare de bani în mai multe episoade. Dacă va fi găsit vinovat, fostul legislator şi cei trei reprezentanţi ai agentului economic riscă până la 10 ani de închisoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18001191

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!