ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol aniversar dedicat compozitorului Constantin Rusnac a avut loc la Chișinău

18:04 | 14.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. O şedinţă a salonului muzical, prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la naşterea compozitorului, muzicologului şi criticului muzical Constantin Rusnac, a avut loc astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Timp de două ore, cântăreţii: Margareta Ivanuş, Mariana Bulicanu, Alexei Botnarciuc, surorile Diana și Veronica, împreună cu tatăl lor Ilie Văluţă şi Alexei Sofroni au interpretat creaţii semnate de omagiat pe versurile poeţilor Grigore Vieru, Petru Cărare, Anatol Ciocanu, Pavel Boţu, Dumitru Matcovschi ş.a. În acelaşi timp, compozitorul, care s-a produs în calitate de moderator, a prezentat acrostihuri scrise de el şi dedicate unor personalităţi din domeniul culturii: Maria Bieşu, Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Maria Drăgan,  Grigore Vieru, Paul Goma, Andrei Strâmbeanu, Ioan Mânăscurtă, Traianus, Iurie Colesnic etc.

În cadrul evenimentului, directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a subliniat că din anul 2000, de când conduce salonul muzical al instituţiei, Constantin Rusnac a promovat mai multe nume care au devenit cunoscute în arta interpretativă de la noi. Ea i-a înmânat omagiatului testimoniul instituţiei pentru promovarea patrimoniului cultural naţional.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Aurelian Dănilă a afirmat că arta componistică a lui Constantin Rusnac  este cu totul deosebită faţă de cea a contemporanilor săi. „Muzica lui este mult mai profundă, venită din seva folclorului nostru. Ea va rămâne mereu proaspătă pentru generaţiile viitoare”, a accentuat academicianul Aurelian Dănilă.

Constantin Rusnac s-a născut la 6 februarie 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. A absolvit Şcoala de muzică republicană de 11 ani (actualmente – Liceul de muzică „C. Porumbescu”) şi Institutul de Arte „G. Musicescu” (teoria muzicii, muzicologie şi contrabas) din Chişinău. A fost profesor de solfegiu, armonie şi teoria muzicii la aceleaşi instituţii, redactor, redactor-şef al Colegiului de repertoriu pentru colectivele artistice din republică, prim-viceministru al Culturii (1975-1984), rector al Conservatorului  Moldovenesc de Stat „G. Musicescu” (1984-1999). Din 1993 este secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO şi din 2000 – preşedinte al Consiliului Naţional Delfic.

Compozitorul a fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca”, cu titlul „Maestru în Artă” şi cu ordinul „Gloria Muncii”. A editat CD-ul „Folclor instrumental românesc de pretutindeni”, care include notele a 3600 de melodii, cartea „Acrostihuri. Portrete în timp” şi volumul „101 poeme”. În 2015, a fost distins cu medalia de aur la Expoziţia Europeană a Creativităţii şi Inovării EUROINVENT din Iaşi, România, pentru volumul „Acrostihuri. Portrete în timp”. Este Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca şi al satului George Enescu (Liveni), judeţul Botoşani, România. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18001200

img18001200

img18001200

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!