ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful Pentagonului a chemat Turcia să rămână concentrată pe lupta împotriva grupării Stat Islamic

12:05 | 15.02.2018 Categorie: Externe

Washington, 15 feb. /MOLDPRES/. Ministrul apărării american, James Mattis, a făcut apel la Turcia să rămână concentrată pe lupta împotriva militanţilor grupării Stat Islamic în Siria, a indicat Pentagonul joi într-un comunicat, citat de AGERPRES și MOLDPRES.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia, aliaţi în cadrul NATO, au devenit tensionate din cauza intereselor lor divergente în războiul civil din Siria.

Washingtonul este concentrat pe înfrângerea grupării jihadiste, în timp ce Ankara, dornică să-i împiedice pe kurzii sirieni de a obţine autonomia şi de a-i sprijini pe insurgenţii kurzi de pe teritoriul turc, a lansat luna trecută o incursiune militară în regiunea siriană Afrin pentru a îndepărta miliţia kurdă siriană YPG de la graniţa sa de sud.

Declaraţiile lui Mattis au survenit miercuri în cursul unei întâlniri cu omologul său Nurettin Canikli, în contextul unei reuniuni a NATO la Bruxelles.

''El a făcut apel la reînnoirea concentrării pe campania de a învinge ISIS şi pe prevenirea oricărei rămăşiţe a organizaţiei teroriste de a se reface în Siria'', afirmă comunicatul, folosind un acronim pentru gruparea Stat Islamic.

Potrivit Pentagonului, Mattis şi Canikli au convenit să-şi continue seria largă de activităţi bilaterale din domeniul apărării şi să caute căile pentru întărirea cooperării în viitor.

Reuters aminteşte că secretarul de stat al SUA este aşteptat să viziteze joi şi vineri Turcia, unde oficiali americani estimează că vor avea loc convorbiri dificile.

(Editor M. Jantovan)

img18001223

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!