ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM avertizează populația și agenții economici că investițiile în „monede virtuale” implică riscuri înalte

17:26 | 15.02.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) avertizează utilizatorii serviciilor de plată că riscă să piardă sumele investite în “monede virtuale”, în situația în care operațiunile de schimb cu acestea nu sunt reglementate pe teritoriul Republica Moldova. Respectiv, fondurile utilizatorilor nu sunt protejate, informează MOLDPRES.

„Monedele virtuale” existente în lume, în special Bitcoin-ul, nu sunt monede în sensul comun al termenului. Acestea sunt active virtuale fără acoperire reală și fără garantare de acceptare ca mijloc de plată din partea autorităților monetare, se precizează într-un comunicat al BNM. Prin urmare, aceste active prezintă o volatilitate ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și monedele electronice cu utilizare reglementată. Deținătorii criptovalutelor nu au siguranța că vor putea în viitor recupera valoarea investită sau le vor putea schimba pe bunuri și servicii ori  pe monede emise de băncile centrale.

În consecință, „monedele virtuale” nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca mijloc de plată și prezintă un grad de investiție extrem de speculativ. Investitorii în aceste active sunt expuși unui risc ridicat de pierdere a mijloacelor investite, nebeneficiind de nici o garanție sau protecție a acestora. Tranzacționarea criptovalutelor are loc pe piețe nereglementate și nu asigură protecția investitorilor. În particular, fluctuațiile recente ale Bitcoin-ului implică un mare risc de prăbușire a valorii acestuia.

Avertizarea Băncii Naționale vine în contextul în care tot mai frecvent sunt utilizate scheme de monedă virtuală (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, precum și altele) atât pe piața internațională, cât şi pe piața serviciilor de plată din Republica Moldova.

După o evoluție fulminantă a Bitcoin-ului în 2017, cotația acestuia față de dolarul SUA a scăzut spre sfârșitul anului într-o singură săptămână cu 30 la sută. Iar la începutul lunii februarie 2018 presa internațională a scris despre o nouă cădere a „monedei virtuale”, la cea mai mică valoare din ultimul an care a fost apreciată de analiști drept „șocantă”.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img18001239

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!