ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană au avut prima întrevedere din acest an

08:30 | 16.02.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. La sediul Misiunii OSCE din Chișinău a avut loc joi prima şedinţă de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, cu participarea Cristinei Lesnic, în calitate de nou reprezentant politic şi a lui Vitalii Ignatiev, la care au asistat reprezentanţii participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă realizările înregistrate în implementarea celor cinci decizii protocolare semnate în procesul de negocieri în anul 2017, fiind consemnate progresele obținute pe marginea a trei documente (funcționalitatea podului din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, buna desfășurare a procesului educațional în școlile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, aplicarea apostilei pe actele de studii ale Universității “Taras Șevcenko” din Tiraspol) și punctate măsurile în desfășurare întru a asigura aducerea la îndeplinire și a înțelegerilor convenite pe terenurile agricole din raionul Dubăsari și pe organizarea interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor.

Pe tema pământurilor amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol, reprezentantul politic de la Chișinău a intervenit cu rugămintea de a urgenta procesul, pentru a fi deblocat accesul fermierilor la terenuri și a fi inițiate primele lucrări agricole de primăvară, reamintind că pachetele de documente necesare sunt pregătite pentru a fi depuse, în acest sens impunându-se concretizarea de către partea transnistreană a locului, perioadei și responsabililor de colectarea și examinarea acestora.

La întrevedere au fost abordate și unele aspecte ce se conțin în Protocolul reuniunii oficiale a formatului de negocieri „5+2” de la Viena (27-28.11.2017), în special subiectul ce ține de definitivarea unui mecanism viabil de stabilire a regulilor de acces în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport cu plăci din regiunea transnistreană, fiind reiterată necesitatea determinării unei soluții pragmatice până la finele lunii curente și convenită organizarea pe 21 februarie curent a unei ședințe comune a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și a infrastructurii drumurilor, cu participarea reprezentanților politici.

Cu referire la celelalte grupuri de lucru s-a agreat că vor fi depuse eforturi sporite în vederea eficientizării activității acestora, orientării spre calitate și spre rezultate concrete în măsură să rezolve problemele stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În context, partea moldovenească a specificat și necesitatea reluării activității subgrupurilor de lucru pe probleme bancare și pentru drepturile omului, care de mai bine de 4 ani nu au fost funcționale, fiind exprimată deplina deschidere a ambelor părți întru a continua interacțiunea în aceste platforme tehnice de dialog, în mod prioritar, pe filiera drepturilor omului care cuprinde un spectru larg de probleme actuale.

De asemenea, urmare a definitivării în cadrul ședinței grupurilor de lucru pentru economie din 31.01.2018 a conceptului final al proiectului Deciziei protocolare privind interacțiunea în domeniul veterinar, carantină și protecția plantelor, reprezentanții politici au semnat documentul sectorial de referință, fapt ce va permite racordarea la exigențele europene/ universale în aceste sfere, cooperarea eficientă în prevenirea și combaterea infecțiilor/ bolilor de origine animală și vegetală, utilizarea unor preparate unice de uz veterinar și fitosanitar, excluderea din alimentație a organismelor modificate genetic, precum și posibilitatea efectuării unor schimburi de bune practici în implementarea standardelor internaționale și în aplicarea tehnologiilor avansate.

La finalul întrevederii, reprezentanţii politici au susţinut un briefing de presă, cu informarea reprezentanților mass-media despre lansarea în perioada 15 februarie-31 martie curent a campaniei „O carte pentru educația ta” și cu genericul „Donează o carte, investește în viitor”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!