ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă cazurile de corupţie din sănătate

13:33 | 16.02.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Este regretabil ce se întâmplă în sistemul medical. Zilnic vedem cazuri de corupţie şi încălcări ale legislaţiei, acţiuni pe care le condamnăm şi care trebuie prevenite. Declarația a fost făcută de către secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlca, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, medicii ar trebui să nu uite de jurământul depus, dar şi de demnitate, pentru că toate încălcările ajung să fie demascate şi are de suferit imaginea întregului sistem medical.

„Există un cod deontologic al medicilor şi farmaciştilor, dar acesta este slab cunoscut şi aplicat. Este responsabilitatea fiecăruia să îşi facă ordine în activitate”, a opinat Gîlca.

El a menţionat că unele cazuri de corupţie în sistemul de sănătate au loc cu implicarea unor companii farmaceutice mici. Angajaţii acestora, din lipsă de cumpărători, corup medicii pentru a se menţine pe piaţă.

Practic, săptămânal, pe mâinile oamenilor legii ajung angajaţi din sănătate, suspectaţi de corupţie. Recent, douăzeci de persoane, inclusiv 12 angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi opt reprezentanţi ai companiilor farmaceutice din Chişinău, au fost reţinute de ofiţerii anticorupţie fiind bănuiţi de comercializare ilegală a medicamentelor. În acelaşi dosar au fost investigate şi acţiunile unor membri ai Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care ar fi inclus sau menţinut anumite produse farmaceutice în Lista medicamentelor compensate, acest lucru fiind făcut contrar legii. Suspectaţi de complicitate cu marile companii farmaceutice sunt şi unii reprezentanţi ai Inspectoratului farmaceutic din cadrul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furnizat companiilor farmaceutice informaţii cu privire la controalele inopinate ce urmau a fi efectuate de către Agenţie.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18001265

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!