ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un copil de cinci ani a vernisat o expoziţie de desene

15:15 | 16.02.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. O expoziţie de desene cu genericul „Castelul Teodorei” a micuţei creatoare Teodora Vasiliu a fost vernisată astăzi la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, informează MOLDPRES.

Directorul adjunct al instituţiei, Eugenia Bejan, a menţionat că Teodora are 5 ani și deja a ilustrat prima carte „Caruselul primăverii”, scrisă de poeta Irina Nechit, bunica ei. Cartea a fost menționată cu premiul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” la ediția 2017 a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret.

În cadrul evenimentului a avut loc o întâlnire a Teodorei și a scriitoarei Irina Nechit cu elevii clasei 1-a de la Liceul „Minerva din capitală.

Solicitată de MOLDPRES, scriitoarea Irina Nechit a afirmat că începutul a fost de la un vers, care a inspirat-o pe Teodora. „Când am văzut că ea conturează mai uşor liniile, am zis: hai, Teodora, mergem mai departe! În R. Moldova este foarte important să fie protejaţi copiii, să existe un program de stat pentru susţinerea părinţilor tineri, ca să nască mai mulţi copii şi să avem astfel o încredere mai mare în existenţa noastră.   Orice copil este un început. Cu fiecare copil lumea începe din nou şi doar în tineri vedem înnoirea, împrospătarea şi fortificarea societăţii. Am descoperit lucrând împreună cu Teodora la „Caruselul vesel” că chiar şi cei mai mici copii sunt creativi, vor să facă ceva cu mâinile lor şi cu inima lor, nu sunt fiinţe pasive, dimpotrivă - cele mai active din viaţa noastră”, a precizat Irina Nechit.

Constanţa Vasiliu, mama micuţei Teodora şi fiica scriitorului Nicolae Popa, a spus că fiica ei desenează de la vârsta de doi ani. „Bunelul este cel mai mare admirator al ei. Subiectul e construit de Teodora împreună cu mama ca o poveste. Aşa au apărut mai multe desene, care au ilustrat o carte întreagă. Acum ele pregătesc o nouă carte – „Covorul cu bujori”, a mai spus Constanţa Vasiliu.

Teodora Vasiliu s-a născut la 25 martie 2012 în Chişinău. În luna septembrie ea va merge la şcoală. Tocmai de aceea, elevii de la Liceul Teoretic „Minerva” i-au dat mai multe sfaturi – să scrie şi să citească frumos, iar ea le-a recitat din versurile bunicii.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18001271

img18001271

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!